Prostreno.cz

Kořen proskurníku pro péči o vlasy

Obyčejně se používá jako lék na kašel a žaludeční vředy, ale málokdo ví, že proskurník, který sežene v každém dobrém bylinkářství, milují vlasy všech barev a typů. Jak se používá a proč vaši kštici změní k nepoznání?

Kořen proskurníku lékařského (Althea officinalis) je léčivá rostlina používaná k léčbě různých nemocí. Má silné antimikrobiální a antioxidační vlastnosti, které mohou být prospěšné pro vlasy a pokožku hlavy.

Výhody kořene proskurníku na vlasy

Kořen proskurníku pomáhá hydratovat a kondicionovat vlasy, které se díky němu zbavují suchosti, sklonům k zacuchání, lámání a roztřepených konečků (je plný cukrů a pektinu). Účinky jsou jasné. Kořen proskurníku slouží jako přírodní změkčovadlo a účinný kondicionér, jež pomáhá vyživovat a upravovat vlasy. Už žádné krepatění a chuchvalce! Rozčesávání pramenů je mnohem jednodušší, uvedená bylinka navíc zklidňuje a čistí pokožku hlavy a může být účinným řešením pro matné vlasy. A jak ji používat?

Bezoplachový vlasový kondicionér

Připravte si 1 lžičku kořene proskurníku (k dostání v bylinkářství), 2 lžíce gelu z aloe vera, ½ lžičky arganového oleje a 2–3 šálky vody. Proskurník na přes noc namočte do vody a druhý den ho povařte na mírném ohni (stačí asi 5 minut). Po vychladnutí přeceďte a do tekutiny přidejte zbylé suroviny. Kondicionér dobře promíchejte a skladujte jej v čisté nádobě (ideálně v lednici, aby déle vydržel). Před kartáčováním nebo česáním naneste menší množství na vlasy a nechte vstřebat.

Vyživující maska

Budete potřebovat 4 lžíce kořene proskurníku, ½ šálku lněných semínek, ¼ lžičky rozmarýnového oleje a 1 lžičku oleje s vitaminem E (seženete v lékárně). Kořen přes noc namočte do vody, druhý den vodu přeceďte a přidejte do ní lněná semínka. Roztok vařte, dokud nebude rosolovitý. Poté do něj přimíchejte vitamin E a směs uchovávejte v čisté nádobě. Masku nanášejte na vlasy a pokožku hlavy (30 minut před umytím).

Možné komplikace

Pokud se rozhodnete bylinku užívat i vnitřně, měli byste vědět, že se její konzumace nedoporučuje během těhotenství, protože může u některých žen vyvolat předčasný porod. Kořen proskurníku zároveň snižuje hladinu cukru v krvi, zvláště pokud užíváte léky na cukrovku. (Pokud jste diabetik, poraďte se s lékařem.)

Zdroje: www.emedihealth.com, www.rxlist.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat