Prostreno.cz

Štiplavá chuť zázvoru vypálí nejednoho červa

Zázvorový čaj, dýňová polévka, aromatické pokrmy s rybami, masem nebo vegetariánskými, jemné chutney, želé, smoothies a další – zázvor má široké možnosti využití a svojí chutí vás určitě okouzlí!

Zázvor je kuchyňské koření a lék v jednom. Dodává příjemnou, jemnou chuť, která je osvěžující a kořeněná. Používá se čerstvý, sušený a mletý. Říká se, že žlutá hlíza má mnoho zdraví prospěšných vlastností – je protizánětlivá a čistící, zrychluje metabolismus a krevní oběh a používá se také proti nevolnosti a bolesti žaludku. Zázvor chutná dobře ve vydatných hlavních chodech, v nápojích a smoothies, v salátech, dipech, polévkách, sušenkách, koláčích a dalších.

Zázvorový čaj a další nápoje se zázvorem

V chladném období je ideální horký čaj se zázvorem, protože ulevuje od příznaků nachlazení. Pro přípravu zázvorového čaje se asi 10 gramů zázvoru nakrájí na plátky – to jsou čtyři až šest tenkých plátků. Nejlepší je použít bio zázvor – je obzvláště kvalitní a slupku pak nemusíte loupat. Vložte zázvor do šálku, nalijte horkou, ale ne vařící vodu a nechte louhovat asi 10 minut. V létě si můžete zázvorový čaj vychutnat také jako ledový. Podle chuťových preferencí můžete také přidat citron a med. Dokonce i s přidáním lžičky černého čaje je to lahodná alternativa.

Další možností je uvařit litr vody s 20 až maximálně 50 gramy zázvoru po dobu asi 15 minut. Pak odstraňte zázvor a pijte – čím déle se zázvor louhuje, tím ostřejší je čaj. Vyzkoušejte také naše lahodné čajové kreace se zázvorem – například zelený zázvorový čaj nebo medový kardamomový čaj.

Nebo náš recept na medové mléko se zázvorem: uklidňující nápoj před spaním, který navíc zabraňuje nachlazení. Čerstvé smoothie s mrkví a zázvorem nebo s ananasem, kurkumou a zázvorem dodává novou energii. V létě osvěžují koktejly, limonády a ledový čaj, které získávají zvláštní svěžest a požitek se zázvorem. I nápoje s alkoholem můžete kořenit špetkou zázvoru. Co takhle domácí citronovo-zázvorový likér nebo melounová granita se zázvorem?

Zdroj: názory autora, www.lifeline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat