Prostreno.cz

Benefity severské diety

Severská dieta se zaměřuje na potraviny, které se obvykle vyskytují v severských oblastech, jako je Norsko, Dánsko, Švédsko, Finsko a Island. Jaké jsou její hlavní výhody a co má společného s cholesterolem?

Bobule, zelenina, ryby, celozrnné výrobky a řepkový olej jsou hlavními složkami severské stravy, které se považují za extrémně zdravé, chutné a udržitelné. A právě na ně se zaměřil tým vědců z Kodaňské univerzity, což je největší a nejstarší vědecká a vzdělávací instituce v Dánsku. Jak moc působí na lidský organismus?

Pro studii výzkumníci přijali 200 lidí (ve věku nad 50 let), kteří se rozdělili do dvou skupin. Jedna měla za úkol stravovat se podle severských dietních doporučení, ta druhá na svých stravovacích návycích neměla nic měnit. Všichni účastníci měli zvýšené BMI, hrozilo u nich riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění. Každému z nich byl odebrán vzorek krve a moči, zdravotní stav jednotlivců se sledoval po dobu šesti měsíců.

Recept na dlouhověkost

Doposud se věřilo, že pozitivní zdravotní účinky severské diety se spojují pouze s úbytkem hmotnosti. Tato studie ale odhalila, že uvedený styl stravování může snížit hladinu krevního cukru a cholesterolu, zabránit obezitě a eliminovat riziko řady onemocnění, včetně kardiovaskulárních potíží a diabetu 2. typu.

Když tuky, tak jedině ty zdravé!

Akademici závěr učinili poté, co vysledovali, že účastníci, kteří šest měsíců drželi severskou dietu, se ve srovnání s kontrolní skupinou stali výrazně zdravějšími. Vykazovali nižší hladinu nasycených i nenasycených tuků v krvi a lepší regulaci glukózy. Zlepšení jejich zdravotního stavu bylo vidět, i když jejich hmotnost zůstala stabilní, tedy beze změn.

„Je to překvapivé, protože většina lidí věří, že pozitivní účinky na hladinu cukru a cholesterolu v krvi jsou způsobeny úbytkem hmotnosti. Zde jsme zjistili, že tomu tak není. Ve hře jsou i jiné mechanismy,“ nechal se slyšet Lars Ove Dragsted, výzkumník vedoucí sekce na katedře výživy, cvičení a sportu působící na zmíněné Kodaňské univerzitě s tím, že tuky v severské stravě, včetně těch z ryb, lněných semínek, slunečnice a řepky představují pro tělo velmi prospěšnou směs.

Co jíst?

Pokud se i vy chcete blýsknout v tom lepším, zdravějším světle, zařaďte na svůj jídelníček zeleninu, jako je cibule, hrášek a kořenová zelenina, vařte z luštěnin, konkrétně fazolí, pochutnávejte si na bobulovinách, hruškách, jablkách a švestkách, v rámci svačin preferujte ořechy a semena. A co dalšího je v rámci severské diety povoleno? Malý podíl masa, ryby, korýši, celá zrna, rostlinné oleje vyrobené z řepkového, slunečnicového nebo lněného semínka a nízkotučné mléčné výrobky.

Zdroje: www.ku.dk, www.thehealthsite.com, názory, autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat