Prostreno.cz

Zdravím nabitá matcha

Matcha je japonské slovo a v překladu to znamená zelený čaj rozdrcený na prášek. A přesně to matcha je. Chcete vědět, více o vitalizujících účincích čaje matcha?

Matcha je zelený čaj získaný z odrůdy čaje tencha. Čtyři týdny před výrobou prášku ze zeleného čaje –⁠ obvykle na jaře –⁠ se čajovník zakryje bambusovými rohožemi nebo neprůhlednými sítěmi, aby se vytvořilo více chlorofylu. Během sklizně se ručně sbírají pouze horní dva listy. Následuje sušení syrových čajových lístků, během kterého se zachová co nejvíce ingrediencí. Bez stonků se listy rozemelou v žulových kamenných mlýnech na jemný prášek. V tomto složitém procesu se během jedné hodiny vyrobí asi 30 gramů tmavě zeleného, ušlechtilého matcha prášku (1).

Matcha má svůj původ v Číně, ale před staletími přinesl zenový mnich znalosti o ušlechtilém čaji do Japonska. Tam jeho výrobu a přípravu zdokonalili a integrovali do japonského čajového obřadu. Mezi dnešní nejdůležitější regiony pro pěstování a výrobu matcha patří Kjóto a Kagošima (1).

Účinek matcha

Matcha je stimulant, a proto se dá pít ráno místo kávy. Obsahuje více kofeinu než jiné druhy zeleného čaje. Reakce se však liší od reakce kávy: Kofein čaje matcha se váže na sekundární rostlinné látky, a proto se uvolňuje pouze ve střevě. Povzbuzující účinek je trvalejší, i když nastupuje později. Na druhé straně káva má rychlý a silný účinek. Kombinace kofeinu a aminokyseliny L-theaninu v matcha čaji zajišťuje relaxaci a zároveň větší koncentraci a pozornost (1).

Je matcha zdravá?

Matcha obsahuje více zdraví prospěšných ingrediencí než klasický zelený čaj. To je způsobeno výrobou: V závislosti na délce zastínění čajovníku lze ovlivnit obsah a intenzitu čaje. Kromě theaninu a kofeinu nabízí také železo, draslík, vápník, nebo vitaminy B, A, E a K. Výhodou oproti běžnému zelenému čaji je také to, že matcha čaj je jemně mletý, takže celý prášek včetně veškerého obsahu je možné zkonzumovat. Normální čaj, na druhé straně obsahuje mnohem méně živin. Dalšími výhodami matchy jsou obsažené antioxidanty, jako jsou polyfenoly a katechiny, díky nimž je matcha skutečnou superpotravinou. Říká se, že matcha má pozitivní vliv na tělo při kardiovaskulárních onemocněních, rakovině a Alzheimerově chorobě (1).

Pokud chcete do své stravy začlenit více matcha, neměli byste pít více než dva šálky denně. Ti, kteří pijí více, také absorbují více složek, což může vést u citlivých jedinců k nevolnosti. Kromě toho se vstřebává větší množství kofeinu, kterému by měli citliví lidé nebo těhotné ženy věnovat pozornost. Navíc, protože se zpracovává celý list, může do těla vstoupit více znečišťujících látek, jako jsou pesticidy, které rostlina absorbovala (1).

Matcha: Nákupní tipy

Prášek ze zeleného čaje je k dispozici v dobře zásobených čajových obchodech, v obchodech s bioprodukty, v obchodech se zdravou výživou nebo online. Kromě čistého prášku existují různé varianty, například matcha latte nebo ledový čaj s matchou. Prášek vyrobený v Japonsku slibuje vynikající kvalitu a jedinečný požitek.

Vzhledem k propracované výrobě však matcha není zcela levná. Sáček o množství 30 gramů stojí mezi 250 a 500 korunami. Můžete si vybrat mezi matcha čajem k pití nebo k pečení či vaření. Různé odrůdy se liší také podle doby zastínění během pěstování.

Letní nápoj

Pokud jste přišli matcha na chuť, můžete se osvěžit v horkých letních dnech studenou matcha limonádou. Módní kavárny podávají matcha granitu s drceným ledem nebo studené matcha latté.

Zdroj: názory autora, www.fitforfun.com, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat