Prostreno.cz

Alkohol si s některými potravinami moc nerozumí

Proč si fazole nerozumějí s červeným vínem? A co je špatného na kombinaci vychlazené dvanáctky s pečivem? Věřte, nebo ne, vaše střeva může za jistých okolností vytrestat i hořká čokoláda!

Pivo, víno nebo snad něco ostřejšího? Když je chuť a správná příležitost, čas od času si alkohol dáme. Ale samozřejmě jen v rozumné míře, že? I tak nám ale lidově zvaná tekutá metla lidstva může pěkně zatopit. Zejména tehdy, pokud s ní „spláchneme“ tyto konzumované potraviny!

Luštěniny se mohou vymstít

Dát si tahle k večeři sklenku červeného? Proč vlastně ne, vždyť obsažený antioxidační resveratrol chrání před zkázou mozkové buňky a reguluje hladinu škodlivého cholesterolu, přičemž představuje prevenci rakoviny (1). S trochou nadsázky by se tedy dalo říct, že mok rubínové barvy je v podstatě na lékařský předpis. Pokud s ním ale hodláte zapít pokrm, jehož základem jsou luštěniny, nečekejte nic dobrého. Fazole jsou samy o sobě těžko stravitelné, a když je navíc zkombinujete s alkoholem, způsobí to opravdovou katastrofu. Probíhající chemické reakce vytváří překážku i ve vstřebávání železa (2).

Obezřetní buďte i s hořkou čokoládou

Nejen výše zmíněné červené víno, i tmavá čokoláda s vysokým podílem kakaa má nesporné výhody, a to včetně normalizace krevního tlaku a stimulace krevního oběhu, což se příznivě dotkne i kvality pokožky. Jenže neměla by se přibližovat ke sklence metly lidstva! Toto spojení bývá pro střeva skutečně škodlivé, protože vyvolává gastrointestinální problémy (3, 4).

I pečivo má svá rizika

Jaký nápoj má přezdívku tekutý chléb, to ví zřejmě každý. No jistě, že pivo! Už jste ale slyšeli o tom, že vám dokáže zadělat minimálně na nevolnost, když s ním „zalijete“ chléb skutečný? Chléb s pivem narušuje schopnost jater zpracovávat alkohol. To může skončit zvracením i jinými zažívacími potížemi (5). Tak si na tu topinku raději nechte zajít chuť…

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320503001231, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804046/, (3) www,tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390802248627, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18358827/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat