Prostreno.cz

Bylinky podporující dlouhověkost

Kozinec, rdesno nebo rozchodnice. Tyto názvy vám vůbec nic neříkají? Poptejte se po těchto rostlinkách v bylinkářství. I tam vám potvrdí, že prodlužují život!

Nic netrvá věčně. „Naše těla nejsou navržena tak, aby se dožila 120 let, i když by si to mnozí jistě přáli,“ potvrzuje americký specialista behaviorální medicíny Gary W. Small. Ten má na dlouhověkost svůj odborný názor.

Osud máte ve vlastních rukou

„Pokud jde o zdraví a co nejdelší životnost, každý má stejné možnosti. Vždyť i strava, kterou jíme každý den, sehrává v rychlosti stárnutí klíčovou roli,“ domnívá se jmenovaný expert. Podle něj jsou tím správným elixírem potraviny s protizánětlivým a antioxidačním působením, neboť podporují imunitní systém, chrání před chronickými stavy a omezují pravděpodobnost závažných komplikací (1). Jaké přírodní poklady tato kritéria do puntíku splňují? Zaměřit se můžete i na bylinky!

Seznamte se s kozincem

Astragalus membranaceus neboli kozinec blanitý nezaujme jenom vzhledem. Tato bylinka se v tradiční čínské medicíně využívá již tisíce let, přičemž má pověst zázračného prostředku. Kromě toho, že dodává energii a zvyšuje odolnost vůči stresu, také zmírňuje alergické symptomy, urychluje hojení ran a zlepšuje funkce srdce. Kozinec vychvalují i lékaři, kteří mu zasvětili mnoho studií. Na jejich základě se zjistilo (2), že zpomaluje stárnutí na buněčné úrovni, protože zabraňuje „opotřebení“ chromozomů. Už je asi jasné, proč se tomuto životabudiči říká žlutý vůdce!

Rdesno má pověst, která ho doslova předchází

Rdesno mnohokvěté. Ještě jste o této rostlině neslyšeli? Ve vědecké sféře se o ní hovoří často, neboť se prokázal její přínos při léčbě rakoviny, diabetu, alopecie, aterosklerózy, nespavosti, Alzheimerovy choroby i demence (3). Protože rdesno zvyšuje produkci hlavního antioxidantu v těle – superoxiddismutázy, skutečně přispívá k dlouhověkosti a oddaluje odchod na onen svět. I tohoto spojence pevného zdraví seženete v bylinkářství nebo na internetu, a to ve formě čaje, prášku i tablet.

Rozchodnice? S tou se nerozcházejte!

I rozchodnice růžová vám může prodloužit život. Prokázal to jistý výzkum, který poukazuje na skutečnost, že tlumí účinky oxidačního stresu, přičemž harmonizuje celý organismus. Mimochodem, bylinka se zajímavým názvem rovněž ustaluje hladiny hormonů, příznivě ovlivňuje paměť a omlazuje pokožku (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758356/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4471648/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208354/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat