Prostreno.cz

Ne všechno, co jste o kávě slyšeli, je pravda

Káva se často osočuje z toho, že odvodňuje a tedy i dehydratuje organismus. Je to ale opravdu tak? A jakým dalším „pomluvám“ oblíbený nakopávač čelí?

Povzbuzuje energii, stimuluje koncentraci, skvěle chutná a pije se při mnoha příležitostech. I tohle by se dalo říct o kávě, která je spolu s čajem nejrozšířenějším nápojem na světě. Co dalšího se o ní ještě povídá? Že není vhodná pro diabetiky, neměla by se konzumovat před sportem a její instantní verze neposkytuje žádné výhody? Také jste o něčem takovém slyšeli? Tak to zase vypusťte z hlavy, protože nejde o pravdivé informace. A tady jsou důkazy!

Cukrovkáři, nenechte se omezovat!

Myšlenka, že černé zlato podporuje cukrovku, se vzala kdovíkde. Jak je to ve skutečnosti? „Riziko, že se u člověka vyvine diabetes 2. typu, se s každým šálkem snižuje o přibližně 7 procent,“ uvádí na pravou míru americká registrovaná dietoložka Roxana Ehsani, která je zároveň mluvčí Akademie výživy a dietetiky. „Jedincům, kteří jsou k tomuto onemocnění náchylní, se tento nápoj naopak doporučuje, jen by si měli dát pozor na přidaná sladidla,“ doplňuje specialistka.

I instantní verze prospěje

„Někteří lidé se domnívají, že v důsledku způsobu zpracování ztrácí instantní káva veškeré přínosy, což je hloupost,“ upozorňuje zase americká nutriční terapeutka Carissa Galloway. „Káva je spojena s bohatým přísunem antioxidantů, ta instantní jen nemá tak vysokou koncentraci, přesto v ní jsou tyto látky přítomny,“ objasňuje expertka.

Nebojte se odvodnění

Neustále se někde uvádí, že zmíněný voňavý zdroj kofeinu odvodňuje, proto způsobuje dehydrataci. Jenže takhle to také úplně není. „Ano, je to mírní diuretikum, ale diuretické účinky jsou vyváženy množstvím vody, ze které se káva skládá,“ upozorňuje americká dietoložka Amy Shapiro. Takže obavy stranou!

Skvělý doping na trénink

Vyhýbat se tomuto životabudiči před sportem? Zbytečné. „Káva zvyšuje fyzický výkon a dokonce snižuje i bolest,“ vychvaluje zmíněná odbornice Roxana Ehsani s tím, že ideální načasování je zhruba 45 minut před cvičením.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat