Prostreno.cz

Na kruhy pod očima pomáhá okurka

Okurku si na opuchlé oči přikládaly už naše babičky. A jak by také ne, vždyť jde asi o nejznámější radu, která světem koluje již odnepaměti. Co si o této proceduře myslí věda a proč je dobré zeleninu nejprve oloupat?

Kruhy pod očima nebývají vítanou estetickou ozdobou. Že je způsobuje jenom ponocování, kouření a konzumace alkoholu? Kéž by to bylo tak jednoduché! Nechtěné temné váčky v podoční oblasti mohou značit i zdravotní potíže, jako například chudokrevnost, poruchu cévního řečiště, zhoršenou činnost štítné žlázy, alergii nebo hormonální nerovnováhu. Celá léta se říká, že pokud se jich chceme zbavit, měli bychom sáhnout po okurce. Je to skutečné řešení, nebo jen kolující neúčinná babská rada?

Zeptejme se vědy!

I experti se touto zásadní otázkou začali zabývat, a to dosti intenzivně. Jaký je tedy ortel? Poznatky několika na sobě nezávislých výzkumů se shodují v tom, že okurková šťáva povzbuzuje antioxidační aktivitu a uklidňuje podrážděnou pleť. A pozor – opravdu snižuje otoky a napomáhá regeneraci. Hlavní zásluhu na tom má vitamin C, který stimuluje růst nových buněk, zlepšuje odolnost kůže vůči nepříznivým vnějším vlivům a sjednocuje vzhled. Úzce s ním spolupracuje obsažená kyselina listová, která zesiluje schopnost pleti bojovat proti toxinům, kvůli kterým jsou oči oteklé a unavené. Takže ano, potvrzeno! Okurku se tedy vyplatí mít po ruce, respektive na obličeji. Mimochodem, působí i jako prevence vrásek a jemných linek, neboť nastartuje produkci kolagenu a zachová pružnost i elasticitu. Jak ji ale správně použít?

Vše začíná v lednici

Jen tak tu zmíněnou „hadovku“ nakrájet a tím to končí? Zkrášlující proces může být o něco složitější. Okurku se totiž doporučuje nechat pár minut v lednici, což znásobí její chladivý a regenerační účinek. Také pak více „nakopne“ krevní cirkulaci. Možná ji také budete chtít nejprve zbavit slupek, které mohou obsahovat pesticidy a herbicidy. Tohle si do blízkosti očí zřejmě přikládat nemusíte, že? Ideální doba působení okurkového obkladu je něco kolem 15 minut. Relaxační čtvrthodinku si náležitě užijte, měli byste totiž být v klidu a bez hnutí, aby se přirozené okurkové složky vstřebaly do kůže.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21153830/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat