Prostreno.cz

Podpora aktivity metabolismu

Letní sezona se nezadržitelně blíží a už je nevyšší čas řešit postavu do plavek. Potřebujete stimulovat svůj metabolismus a podpořit spalování tuků? Vyhněte se častým chybám a konečně si pořiďte hodinky!

Metabolismus. Kromě větší fyzické aktivity během dne, která představuje 20 až 25 procent vašeho metabolismu, existuje jen několik triků, jež dlouhodobě mohou zvýšit jeho rychlost (2). Tady jsou.

Přidejte do svého jídelníčku více spalovačů tuků

Pokud ještě v lednici nemáte řecký jogurt, je to chyba. Plnotučný řecký jogurt obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou, která podporuje spalování tuků. To dokázala i jedna studie Univerzity v Tennessee, jejíž závěry uveřejnil časopis Journal of Nutrition. Podle všeho lidé, kteří snědí něco málo přes 500 g jogurtu denně, ztratí o neuvěřitelných 81 % více břišního tuku než jejich protějšky (1).

Zároveň přijímejte více červených hroznů, borůvek, ostružin, malin, jahod a třešní. Mají nízký obsah sacharidů a s řeckým jogurtem si báječně rozumějí. Sluší se uvést také to, že špenát, kapusta a mangold v sobě ukrývají látky, jež potlačují chuť k jídlu. Co se týče pitného režimu, z větší části by měl být tvořen čistou, neperlivou vodou a zeleným nebo černým čajem s citronem. Spalování tuků se urychlí (2).

Dávejte si pozor na pauzy mezi jídly

Jezte každé tři nebo čtyři hodiny, tak metabolismus udržíte v chodu. Myšlenka je taková, že když konzumujte velká jídla a pak dlouho nejíte, metabolismus se mezi těmito pauzami zpomalí. Pakliže máte problém sami sebe ohlídat, na mobilu nebo chytrých hodinkách nastavte upomínku (2).

Změňte intenzitu pohybu

Pokud jste něco zhubli díky běhání nebo procházkám, ale už to nefunguje, tělo se po pár týdnech tréninku dostalo do rutiny, které se říká plató. Na zátěž už si zvyklo, takže je nutné ho obelstít a trochu vyšokovat změnou pohybu, zátěže i intenzity tělesné aktivity. Aplikujte třeba intervalový trénink, cvičte venku místo v posilovně a podobně (2).

Po tréninku nevynechávejte svačinu

Fitness trenéři apelují, že konzumace 20 až 40 gramů bílkovin dokáže zajistit optimální regeneraci svalů po cvičení, podpoří růst a regeneraci svalové hmoty. Příkladem je tvaroh, mléko, taky sýr ricotta či kefír. K nim přidejte i nějaké sacharidy, jako je například quinoa a batáty, jež zajišťují správnou syntézu glykogenu, živočišného škrobu, jehož odbouráním získává organismus energii (2).

Choďte dřív spát

Když máte problém spát doporučených 8 hodin, ohrožujete svoji metabolickou kontrolu. Kvalitní noční odpočinek pomáhá předcházet nezdravým výkyvům hladiny cukru v krvi, což je pro metabolismus dobrá zpráva (2).

(1) www.pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/15672113/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/, www.joinzoe.com, www.healthfitnessrevolution.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat