Prostreno.cz

Olej z dýňových semínek dodá sílu zevnitř a krásu zvenčí

Dýňový olej patří k elitě rostlinných olejů a je skutečnou raritou! Co všechno nevíte o původu, složkách a účincích na zdraví?

Olej z dýňových semen se považuje za černé zlato – olej nejvyšší kvality s intenzivně ořechovou, krémovou chutí, hodící se skvěle ke zvláštním příležitostem.

Co je dýňový olej

Pro výrobu dýňového oleje je zapotřebí určitá dýňová odrůda, která nese obzvláště velké množství semen. A aby taková olejová dýně byla tak krásně velká a těžká, potřebuje hlinitou půdu a správnou směs tepla a vlhkosti. Podmínky, které lze nalézt hlavně na jihu rakouského Štýrska. Na jeden litr dýňového oleje je potřeba 30 dýní.

Označení černé zlato vychází ze skutečnosti, že dýňová semínka jsou po vysušení a pražení černá. Ale samotný olej je tmavě zelený, trochu mechový. Chuť dýňového oleje je to nejoříškovější, co může olej nabídnout – ve spojení s jemnou sladkostí.

Jak se vyrábí dýňový olej

Je jasné, že díky komplikované výrobě není dýňový olej k dispozici za cenu slunečnicového oleje. Kromě toho dýňová semena po sklizni jednoduše neputují přímo do lisu, na jehož konci olej teče přímo do láhve, ale musí se nejprve omýt, pak jemně vysušit, rozemlít na kaši a nakonec vymačkat zastudena. Proces, který uspěje pouze s velkou přesností a dokonalou směsí vody, soli a správného pražení, ale dává nezaměnitelně ořechový a krémový olej.

Jaké mastné kyseliny jsou v dýňovém oleji

Profil mastných kyselin dýňového oleje odpovídá z hlediska výživy pevnému středu. Pozitivní je poměrně vysoký podíl mononenasycené kyseliny olejové, protože má nejlepší vliv na poměr LDL cholesterolu k HDL cholesterolu v našem krevním řečišti.

Obsah však přechází na polynenasycenou kyselinu linolovou – a jako zástupce omega-6 mastných kyselin podporuje zánětlivé procesy v těle. Ale aby nedošlo k nedorozumění: Kyselina linolová sama o sobě není špatná!

To, co bychom potřebovali více, by byly protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny. Důležitými zástupci rostlin jsou lněný olej, řepka a vlašské ořechy. Dýňový olej je sice jedním z dobrých tuků, ale měli byste ho používát střídavě s lněným semínkem, olivovým olejem nebo řepkovým olejem.

Jak se uchovává dýňový olej

Na tmavém a chladném místě, pokojová teplota pod 20 °C zaručuje plný požitek po dobu až dvanácti měsíců. Místo ochlazování kuchyně a třesu při vaření můžeme také bezpečně skladovat dýňový olej v chladničce. Nejpozději po prvním otevření láhve je to rozhodně nejlepší místo pro skladování.

Zázračný lék na pokožku

Olej z dýňových semínek je dobrý nejen pro naše chuťové pohárky, ale i pro naši pokožku. V kosmetickém průmyslu si dýňový olej již dávno zajistil pevné místo jako přírodní elixír krásy a omlazovací kúra.

A tentokrát se kyselina linolová z dýňového oleje vynoří jako hvězda. Rozhodující pro účinek dýňového oleje v tomto případě je, zda se používá interně nebo externě. Tam, kde má příliš mnoho kyseliny linolové kontraproduktivní účinek ve zmatení imunitní obrany těla, může zvenčí skórovat hned dvakrát. Křehká, popraskaná nebo stárnoucí pleť z oleje může jenom profitovat.

Za zkrášlující účinky nevděčí dýňový olej jen kyselině linolové, ale také velkému množství vitaminu E a karotenoidů, které mají antioxidační účinek a představují tak ochranu buněk.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat