Prostreno.cz

Zdravá střeva rovná se snesitelnější alergie

Pojďme si ulevit od senné rýmy a všech těch nepříjemností, které nám způsobuje alergie. Jak? Skvělým výchozím bodem jsou probiotika a bohaté zdroje vlákniny!

A je to tu zase. Podivně vás šimrá v nose, neustále smrkáte i kýcháte a cítíte nepříjemný tlak v očích. Z toho vás bolí hlava, jste unavení a máte po náladě. Ta zatracená alergie je letos nějak horší! Už se pomalu chystáte do lékárny pro další prášky? Nejprve si dejte do pořádku střeva. Pohoda začíná právě tam!

Alergeny číhají všude

Pyl i ta otravně žlutá a poletující řepka, kvůli které musíte pořád utírat okenní parapety. Nebo že by vás deprimovaly trávy, dřeviny a bylinky? Alergie má zase sezonu a žádné servítky si nebere. Z průzkumu marketingové společnosti IPSOS vyplývá, že její zatěžující symptomy trápí přibližně 2,5 milionu Čechů. Není pochyb o tom, že v krizi mohou pomocnou ruku podat antihistaminika, která lze získat i bez lékařského předpisu – tedy alespoň některá. Jenže! Úleva přichází i z jiné strany.

Probiotika? To je dar!

Výzkum zveřejněný v magazínu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology našel souvislost mezi zdravím střev a útlumem zmíněné svízele. Jak spolu tyto dvě věci mohou souviset? „Zřejmě existuje přímé spojení mezi sezonními alergiemi a určitými typy prospěšných střevních bakterií,“ domnívá se australská specialistka naturopatie Tara Brooks. „V dnešní době je využití probiotik hodně rozsáhlé, a to včetně léčby sezonní rýmy i ostatních obtěžujících příznaků,“ upozorňuje jmenovaná zastánkyně alternativních medicínských postupů. Sluší se zmínit, že na seznam probiotických potravin patří kefír, jogurt, kysané zelí, nakládané okurky, tradiční podmáslí, kombucha i některé druhy sýrů, jako například čedar, mozzarella či gouda. V obchodě se ale můžete porozhlédnout i po jiných zbraních.

Zaměřte se na vlákninu

„Zařaďte do jídelníčku bohaté zdroje vlákniny. Doporučuji zejména luštěniny a všechny druhy zeleniny, protože v organismu pomáhají vytvářet mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Tyto kyseliny prospívají trávení, modulují imunitní systém a zmírňují záněty, čímž alergii potlačují,“ radí australská nutriční terapeutka Denise Furness. Podle ní byste měli pro zdraví střev a tím i průchodnější dýchací cesty navýšit spotřebu zázvoru, lososu, ananasu a červených jablek, neboť jsou tyto potraviny bohaté na vitamin C a antioxidační léčivé sloučeniny kvercetin a bromelain.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.ipsos.com, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2021.650893/full?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat