Prostreno.cz

Sýr cottage s vaším tělem dělá zázraky

Cottage. Jeho popularita v posledních několika desetiletích vzrostla, často se doporučuje jako součást zdravé výživy. Důvod? Oddaluje stárnutí a na starosti má tyhle další překvapivé věci!

Cottage je v podstatě tvaroh, který se tvoří, když kyselina sráží mléko a smetanu. Stejně jako u ricotty, mozzarelly, fety a kozího sýru platí, že cottage patří k čerstvým, tedy nezrajícím sýrům s jemnou chutí a texturou. Jak působí na tělo?

Řídí hladinu krevního cukru

Cottage má omezený vliv na hladinu glukózy v krvi, zejména ve srovnání s jinými nízkotučnými mléčnými výrobky. Pro lidi s diabetem 2. typu tak představuje skvělou alternativu k jiným sýrům. Je také skvělým zdrojem vápníku a vitaminu D – což je účinná kombinace při léčbě cukrovky.

Pečuje o celkové zdraví

Uvedený sýr vyniká krémovou texturou a slanou chutí, je nabitý bílkovinami, riboflavinem, vitaminem B12, vápníkem, sodíkem a dalšími prospěšnými sloučeninami. Na základě toho podporuje zdraví střev, srdce a kostí.

Působí protizánětlivě

V sýru hrudkovité konzistence je k mání i vitamin D, což je živina, kterou tělo potřebuje pro stavbu a udržení zdravých kostí. Jeho protizánětlivé, antioxidační a neuroprotektivní vlastnosti podporují imunitní zdraví, funkci svalů a aktivitu mozkových buněk.

Je zdrojem probiotik

Vápník v sýru cottage dokáže zmírnit pálení žáhy a předejít podrážděnému žaludku. Kelímek, který v obchodě stojí jen pár korun, zároveň patří k dobrým zásobárnám probiotik, o kterých je známo, že podporují zdraví trávicího traktu a předcházejí dalším souvisejícím problémům, jako je zácpa a syndrom dráždivého tračníku.

Může snížit riziko srdečních chorob

Cottage obsahuje vitamin B12, jež snižuje nadměrnou hladinu homocysteinu. (Nadměrný homocystein způsobuje srdeční a neurologické problémy.)

Je spojencem všech sportovců a hubnoucích lidí

Hledáte-li kvalitní přísun bílkovin, vsaďte na cottage. Tenhle sýr obsahuje kaseinový protein, který se tráví pomalu a nabízí tělu stálý přísun důležitých aminokyselin. (Kasein se označuje za „pomalou“ či „noční“ bílkovinu, jež je vhodné konzumovat hlavně na noc.)

Pomáhá oddálit stárnutí

Sýr je dobrým zdrojem selenu, který bojuje se šupinatou pokožkou a lupy. Také nabízí vitamin E a další antioxidanty, které krotí aktivitu volných radikálů. Ty nejhorší z nich jsou schopné v jádrech a membránách buněk zničit molekuly nukleových kyselin, proteinů, sacharidů a lipidů a přispívají ke stárnutí.

Zdroje: www.mayoclinic.com, www.stylecraze.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat