Prostreno.cz

Česnek jako domácí lék

Někdo miluje česnek v jídle, někdo se mu vyhýbají jako mor, protože jeho vůně je extrémně intenzivní a často nepříjemná. Česnek s účinnou látkou allicin obsahuje jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.

Posílením našeho těla se vyhneme rozvoji onemocnění. Důležitým stavebním kamenem je zdravá strava na přírodní bázi. Cennou léčivou rostlinou, která k tomu zvláště přispívá, je česnek. Jeho konzumací lze předcházet nemocem a urychlit hojivé procesy.

Kromě mnoha vitaminů a minerálů obsahuje česnek sekundární rostlinné látky, jako jsou polyfenoly a siřičitany. Ty mají protizánětlivý a antibakteriální účinek. Pravidelná konzumace přirozeně posiluje imunitní systém a tím chrání před infekčními chorobami a plísněmi.

Kromě toho česnek obsahuje důležité antioxidanty, které zachycují volné radikály a tím zabraňují poškození a degeneraci buněk. Posiluje trávicí trakt a regeneruje již napadené buňky, léčí zánět a snižuje riziko rakoviny.

Kromě toho česnek stimuluje trávení a pomáhá proti plynatosti a dalším obtížím v gastrointestinální oblasti.

Dokonce i ti, kteří často trpí infekcemi močových cest, budou mít prospěch z pravidelné konzumace. Účinné látky obsažené v česneku zabíjejí bakterie způsobující onemocnění, vůči nimž mohou být odolná i antibiotika.

O česneku se také říká, že snižuje hladinu lipidů v krvi a tím i hladinu cholesterolu. To snižuje vysoký krevní tlak a stimuluje krevní oběh.

Zabraňuje také škodlivým usazeninám v cévách, což snižuje nebezpečí aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, trombózy až po srdeční záchvaty a riziko mrtvice.

Jako další cenná vlastnost pomáhá česnek detoxikovat játra. To prospívá celému tělu, protože mnoho nemocí může vzniknout z přetížených jater.

Česnek pro vnější použití

Řezáním nebo stisknutím špičky se uvolňuje alliin obsahující síru, který lze použít k prevenci a léčbě pupínků a nečisté kůže.
Jeden stroužek rozřízněte a jemně vtírejte do postižené oblasti. Tento proces opakujte několikrát denně s novým stroužkem česneku.

Stejně účinná je léčba bradavic na rukou nebo nohou. Česnek by měl působit na bradavici po delší dobu na obvaze nebo obkladu.

Levné koření a léčivá rostlina

Česnek můžete snadno pěstovat sami ve své zahradě. Kromě hotových semen stačí dát na jaře nebo na podzim čerstvý stroužek česneku do půdy. Po chvíli začne klíčit a vyvíjí nové výhonky. To vám dá zdravou léčivou rostlinu, se kterou můžete udělat své tělo dobře.

Jediným "vedlejším účinkem" je špatný dech, který některé děsí od jídla. Některé domácí prostředky slibují, že ho dokážou snížit, jako je petržel, zázvor, plátek citronu nebo žvýkání kávových zrn po jídle.

Pokud porovnáte výhody a účinky česneku s touto malou vadou, je to malá cena, kterou "zaplatíte" za své vlastní zdraví.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat