Prostreno.cz

Ajurvédské léky při otravě jídlem

Bolí vás břicho, jste malátní a dala se do vás zimnice. Otrava jídlem je problémem teplejšího počasí, ale naštěstí proti ní existují účinné zbraně!

Otrava jídlem je onemocnění způsobené konzumací kontaminovaných potravin, ve kterých se ukrývá bakterie, jako je salmonela nebo Escherichia coli (E. coli). Nejčastěji si lidé na otravu jídlem stěžují v létě, protože teplejší počasí uvedeným škodlivým organismům prospívá. Mezi příznaky otravy pak patří nevolnost, zvracení, průjem, který může obsahovat krev nebo hlen, žaludeční křeče a bolesti břicha, nedostatek energie a slabost, ztráta chuti k jídlu, vysoká teplota (horečka), bolavé svaly a zimnice. Obvykle to není vážné a většina lidí se bez léčby zlepší během několika dní. Lze se však inspirovat ajurvédou a úlevu přivolat o něco dřív.

Začíná to u vody a zázvoru

Dokud se nebudete cítit lépe, měli byste odpočívat a pít tekutiny, abyste předešli dehydrataci. Snažte se přijímat hodně čisté vody bez bublinek, i když ji můžete pouze usrkávat. Jezte, jestli se na to cítíte, ale přednost dejte malým, lehkým jídlům. Pokud doma najdete zázvor, máte vyhráno. Považuje se za nejlepší domácí protizánětlivý lék. Pomáhá snižovat příznaky otravy jídlem, jako je zvracení, bolesti žaludku a nevolnost, a zklidňuje žaludeční sliznici. Můžete povařit šálek vody s 1 lžící strouhaného zázvoru a pro chuť přidat med. To vám uleví.

Jogurtu se nebojte

Jogurt má antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají v boji proti bakteriím způsobujícím otravu jídlem. Přidejte do něj čajovou lžičku semínek pískavice řecké seno. Tahle kombinace zaručeně nezklame.

A zase ten česnek!

Díky svým silným antivirovým, antibakteriálním a protiplísňovým vlastnostem česnek předchází horečce a dalším příznakům otravy, třeba průjmu nebo bolesti břicha. Problém je ale v tom, že by se česnek neměl jíst na lačný žaludek, protože síra v něm obsažená průjem ještě podporuje, a navíc přispívá k pálení žáhy, tak na to pozor.

Rýžová kaše uleví trávení

Otrava jídlem je často doprovázena dehydratací a poruchami trávení. K hydrataci a doplnění esenciálních solí v těle může pomoci rýžová kaše nebo rýžová voda se špetkou soli. Trávení vám za tento tip poděkuje.

Kdy zajít k lékaři?

Svého praktického lékaře navštivte tehdy, pokud nejste schopni zadržovat tekutiny, protože opakovaně zvracíte, vaše příznaky se po několika dnech nezačnou zlepšovat a trpíte těžkou dehydratací, která se projevuje zmateností, zrychleným srdečním tepem, zapadlýma očima a nízkou frekvencí močení.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.nhsinform.scot





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat