Prostreno.cz

Správný jídelníček může prodloužit život o deset let

Když oželíte ten lákavě vypadající párek v rohlíku, prý získáte 36 minut života k dobru. Čeho dalšího se vzdát a co naopak jíst ve velkém, abyste žili co možná nejdéle?

Řekni mi, co jíš a já ti řeknu, jak dlouho budeš žít. Připadá vám to přehnané a přitažené za vlasy? Vážně to tak funguje. Stále častěji se totiž ukazuje, že délku lidské existence přímo ovlivňuje výběr konzumovaných potravin. Jak volit chytře a dočkat se šťastného důchodu?

Co sousto, to chvíle k dobru?

Že vhodný obsah talíře úzce souvisí s dlouhověkostí, to potvrzuje i jistý norský výzkum. Z něj jednoznačně vyplývá, že když budeme jíst více luštěnin, celozrnných produktů a ořechů, můžeme si prodloužit život až o deset let. Jeho autoři, kterými jsou výzkumníci z univerzity v Bergenu pod vedením profesora Larse Fadnese, se také domnívají, že bychom se pro své vlastní dobro měli vzdát červeného masa a zpracovaných produktů.

Od hovězího ruce pryč!

S tímto doporučením se ztotožňuje i nedávný americký výzkum, jehož poznatky naznačují, že výměna 10 procent přijímaných kalorií z hovězího masa, uzenin a dalších výrobků masného průmyslu za zmíněné ovoce, zeleninu a luštěniny poskytuje 48 minut zdravého života navíc, a to každý den. Mimochodem, vědci zjistili i to, že vám jeden párek v rohlíku může zkrátit existenci o celých 36 minut. Vraťme se ale zpět k potravinám, které fungují jako blahodárný elixír. Co je na nich tak zvláštního?

Luštěninami nejen proti diabetu

„Fazole, cizrna i čočka obsahují vlákninu a rostlinné bílkoviny, což jsou živiny důležité pro harmonii a optimální činnost střev. Podle odborných průzkumů také regulují cholesterol, normalizují krevní tlak a přecházejí diabetu,“ vysvětluje australská dietoložka Felicity Curtain. „Celozrnné pečivo zase zprostředkovává vitaminy skupiny B, stejně jako železo, měď, zinek, hořčík, antioxidanty a širokou škálu fytochemikálií, jež zabraňují mnoha nemocem,“ dodává tato poradkyně výživy. Jde-li o ořechy, i ty podle ní nesmírně prospívají, zejména pak srdci. A s ovocem a zeleninou je to prý dost podobné, což je zásluha jedinečného nutričního profilu.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220208143307.htm, www.nature.com/articles/s43016-021-00343-4, www.michigantoday.umich.edu/2021/08/27/a-hot-dog-could-cost-you-36-minutes-of-healthy-life/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat