Prostreno.cz

Pastinák dokáže hodně překvapit

Pochází z Evropy, pěstuje se jako kořenová zelenina a spojuje se s mrkví. Pastinák využijte v kuchyni, i coby léčivo!

Pastinák (Pastinaca sativa) je vytrvalá bylina, která může dosahovat výšky 30–100 centimetrů. Rostlina ve druhém roce života kvete žlutými až žlutozelenými květy, přičemž doba květu vychází na letní prázdniny, tedy červenec a srpen, případně ještě počátek září. Kořeny pastináku jsou mnohdy připodobňovány ke známější kořenové zelenině – mrkvi. Jedno od druhého ale jde velice snadno rozlišit, pastinák má totiž mnohem výraznější chuť a bledší zabarvení. A proč je moudré se jím zásobit?

Hodí se do redukčního jídelníčku

Navzdory tomu, že některé nízkosacharidové diety doporučují vyhýbat se kořenové zelenině, jako je mrkev a pastinák, protože jsou bohaté na jednoduché sacharidy, tělo zdroj energie (tedy sacharidy) potřebuje. A nikdo neříká, že se pastinákem musíte přejíst. Ono to vlastně ani dobře nejde. Rozpustná i nerozpustná vláknina v něm ukrytá přispívá ke zdraví trávicího traktu, pečuje o střevní mikroflóru, společně s obsahem vody v této dobrotě omezuje pocit hladu a stará se o pocit sytosti (1).

Je dobrým zdrojem ochranných antioxidantů

Pastinák je zdrojem aktivních rostlinných sloučenin, jako jsou furanokumariny, flavonoidy a polyacetyleny, včetně falcarinolu. Tyto sloučeniny mají protizánětlivé, antimikrobiální a protirakovinné vlastnosti a zároveň působí jako vazodilatátory, takže pomáhají upravovat krevní tlak (2).

Podporuje imunitu

Vzhledem nenápadný, nutričně bohatý. Pastinák je domovinou i pro vitamin C, jež je jednou ze živin, která přispívá k imunitní obraně těla. Vitamin C je také nutný pro biosyntézu kolagenu, L-karnitinu a některých neurotransmiterů a podílí se na metabolismu bílkovin (3).

Může mít uklidňující účinek

Chemická sloučenina falcarinol, která se nachází jak v pastináku, tak i v mrkvi, chrání před plísňovou infekcí. Velká část falcarinolu, asi 70 %, se při vaření ztrácí, ale zbytek tělo absorbuje. Falcarinol vykazuje uklidňující, sedativní účinky (4). Podle všeho v mozku ovlivňuje produkci serotoninu, hormonu štěstí.

Je pastinák bezpečný?

Pro většinu lidí je pastinák považován za bezpečnou potravinu, jež se velmi zřídka spojuje s alergiemi. Tam, kde se však něco takového objeví, jde pravděpodobně o zkříženou reaktivitu pylu a potravy. U některých citlivých osob se při přímém kontaktu zeleniny s pokožkou může objevit vyrážka podobná spáleninám. A pozor, po sklizni by se měl pastinák uchovávat v chladu, aby se zabránilo mikrobiální kontaminaci.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23885994/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557562/, (3) www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25474700/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat