Prostreno.cz

Svěží nápoje zvyšující obranyschopnost i hladinu energie

Vitalita je podmíněna železem, silná imunita zase vitaminem C. Proč tyto látky přijímat v kombinaci, a to třeba prostřednictvím špenátové šťávy nebo osvěžujícího melounového džusu s mátou? Nebo byste raději banánové smoothie s dýňovými semínky?

Lidské tělo, a to bez ohledu na věk, pohlaví či míru fyzické aktivity, ke svému fungování nezbytně potřebuje železo. Jeho nízká hladina negativně ovlivňuje produkci hemoglobinu, což vede k anémii neboli chudokrevnosti. Železný deficit způsobuje také únavu, bolesti hlavy, syndrom neklidných nohou a křehkost nehtů. Máte popraskané koutky a tvoří se vám afty? Pak máte tohoto prvku nejspíš zoufale málo, neboť i těmito signály tělo naznačuje, že je v tomto směru hodně co  napravovat. Jak mu vyhovět?

Nemusí to být jen o jídle

Se železem je to trochu problematičtější. Víte, že jeho vstřebatelnost a tedy i maximální využití v organismu značně podporuje vitamin C? V úplně ideálním případě se doporučuje konzumovat obě tyto látky souběžně. A že je musíte hledat jenom v jídle? Ale kdepak, příjem jednoho i druhého si můžete pojistit i nějakým dobrým nápojem. Čím se v parných dnech osvěžíte vy?

Špenátové blues

Objevují se názory, že šťáva ze špenátu má oproti jiným zeleninovým šťávám pravděpodobně nejpozitivnější vliv na trávicí systém. Je to prý dáno tím, že ho pročišťuje a detoxikuje, přičemž léčí jeho sliznice a odstraňuje zácpu. Toto občerstvení je napěchováno železem i vitaminem C, což se příznivě dotkne nejen obranyschopnosti, ale i hladiny energie. Nelze nezmínit, že z něj načerpáte i vitaminy B2, B6 a K. Nechcete si ho pomocí odšťavňovače připravovat sami? Kupte si ho, špenátový drink bývá v obchodech se zdravou výživou běžně k mání.

Banánové smoothie s nádechem dýně

Pokud jste propadli „smoothie módě“, s největší pravděpodobností máte doma i přístroj, který nejrůznější mixované nápoje zhotoví takřka za pár vteřin. Používáte i banány? Tak jistě, výsledku dodají krémovou konzistenci, nehledě na sladší chuť. Až si budete tento drink dělat příště, nezapomeňte přidat i dýňová semínka, která patří na seznam nejštědřejších zprostředkovatelů železa. V kombinaci s „céčkem“ přítomným v banánu získáte to, co potřebujete.

Melounový restart

I meloun vám s dodávkami obou jmenovaných živin rád pomůže. Jestli chcete nudný melounový džus něčím ozvláštnit, seznamte ho s granátovým jablkem a několika lístky máty. Tyto přídavky udělají z obsahu sklenice hotový skvost každého pitného režimu!

Zdroje: www.ndtv.com, www.healthkart.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20200263/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat