Prostreno.cz

Delší život zajistí pohanka

Nechcete si dnes uvařit něco z pohanky? Je to nový elixír dlouhověkosti. Zvyšuje totiž hladinu jistého proteinu, který obnovuje buňky a posiluje odolnost vůči stresu.

Pohanka voní tradicí. Ostatně, v dobách dávno minulých se konzumovala běžně, a to podobně jako třeba jáhly. Tato přirozeně bezlepková pseudoobilnina s lehce oříškovou chutí je univerzální potravinou, neboť se dá připravovat naslano i nasladko. Hodí se jako příloha, například místo rýže. Skvělá je i jako náplň do paprik a rajčat. Může se také zapékat a přidávat do polévek a salátů. Ještě ji doma nemáte? Chyba. Nebo snad nechcete žít déle?

Nenápadná rostlina s nespornými benefity

Ačkoli pohanka vypadá obyčejně, nabízí dlouhý seznam zdravotních výhod. Do souvislosti se dává s normalizací hladiny krevního cukru, regulací cholesterolu, zlepšenou činností kardiovaskulárního systému, útlumem zánětů i harmonizací poruchového trávení. Věřili byste tomu, že je také elixírem delšího života? Že ne? Odborníci jsou si v tomhle zcela jistí.

Co sousto, to den k dobru?

Ruští vědci ze Sibiřské státní univerzity (SFU) se domnívají, že strava obohacená o výše zmíněnou pseudoobilninu má na savce, a to samozřejmě včetně lidí, ojedinělý vliv. Jejich studie, jež byla zveřejněna v magazínu The Journal of Cereal Science, poukazuje na to, že pohanka zvyšuje hladinu proteinu dlouhověkosti nazývaného zkráceně SIRT1. Tento protein se prý podílí na celé řadě intracelulárních procesů, včetně regulace mechanismů stárnutí. Dle názoru sibiřských expertů může mírná až střední exprese SIRT1 propůjčit organismu příznivé účinky, jako je dlouhověkost i silnější odolnost vůči stresu.

Objev, který nemá obdoby!

„Výhody pohanky jako zdroje SIRT1 jsme objevili jako vůbec první na světě. Tato rostlina je skutečnou superpotravinou. I když existují důkazy, že život prodlužují i plody vinné révy, jen stěží si lze představit, kolik hroznů by člověk musel sníst, aby spustil mechanismy obnovy buněk. S pohankou je to jiné, má navíc i dietetická pozitiva,“ vysvětluje ruská vědecká výzkumnice a iniciátorka výzkumu Shubhra Pande. Připíšete si ji na nákupní seznam?

Zdroje: www.brightsurf.com, www.tech2thai.com, www.healthline.com, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733521020303696





Celkem 8 komentářů

Siraellen
23.06.2022
Josef Cerman
21.06.2022
Edith Novák
20.06.2022
Pavel Křivda Vsetín
20.06.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat