Prostreno.cz

Med je zdravější než cukr

Žijeme vědoměji, jíme zdravěji a více cvičíme. Ale pokud budeme upřímní: bez sladkosti ovocný čaj nechutná tak dobře. Ani müsli, ani salátový dresink. Místo toho, abyste si jednoduše vychutnali cukr, slyšíte stále častěji, abyste použili med. Ale je skutečně zdravější než cukr?

Pokud se podíváte na fakta, zjistíte, že cukr, stejně jako med, se skládá z glukózy a fruktózy. Med však obsahuje také cenné minerály, vitaminy a aminokyseliny. Zlatý včelí nektar má také výrazně nižší glykemický index než běžný cukr. To znamená, že med se zpracovává pomaleji a způsobuje, že hladina cukru v krvi stoupá stejně tak pomaleji – a to je moc dobré proti chutím!

Chuť medu

Cukr je sladký, ale tam jeho chuť končí. Med, na druhé straně, v sobě skrývá mnohem více. V závislosti na tom, jaký druh květu včely navštívily, med chutná krémově, ovocně nebo možná i trochu bylinkově. Med má také vyšší obsah fruktózy než cukr, kterou vnímáme jako sladší. V průměru proto použijeme méně medu, abychom si osladili čaj, než kdybychom použili cukr.

Další alternativy cukru

Med ale nemusí chutnat všem. Pokud se ale přesto chcete vyhnout používání cukru, máte další alternativy:

Xylit 

Vzhledem k tomu, že má o 40 procent méně kalorií, porazí xylitol nejen cukr, ale také med. Xylitol je sladký a také dobrý pro zuby. Přírodní cukerný alkohol z březového dřeva a kukuřičného klasu se zdá být nejlepším řešením, bohužel je ale velmi drahý a dostupný pouze v lékárnách.

Stévie

Nejmladší nováček mezi sladidly si postupně našel své místo jako alternativa cukru – a je levnější než xylitol. Kromě toho je stévie sladší než cukr a bez kalorií. Navíc stévii najdete v poslední době i v mnoha potravinách jako náhražku cukru.

Javorový sirup 

Zlatavě hnědý sirup z Kanady obsahuje asi 65 procent cukru. Kromě toho v něm můžete také najít minerály a vitaminy – a to dokonce více než v medu. A ve srovnání s konvenčním cukrem ušetříte až 35 procent kalorií.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat