Prostreno.cz

Potraviny zvyšující citlivost pokožky na sluneční paprsky

Máte rádi celer, limetky a petržel? A víte, že když si tyto potraviny dopřejete před pobytem na slunci, vaše kůže se snadněji a rychleji spálí? Nechoďte tomu naproti!

Spálit se na slunci? To nechce asi vůbec nikdo, protože takové poškození kůže slibuje hodně perné chvilky. Co se dá udělat pro to, aby se vám tahle pálivá „radost“ vyhnula? No ano, jistě vás napadá důsledné používání opalovacího krému. A máte pravdu. Tím však prevence kupodivu nekončí. Před pobytem na slunci byste totiž neměli jíst určité potraviny. Které z jídelníčku vynechat?

Citlivost, která je na obtíž

Fotosenzitivita je termín, který označuje dočasně zvýšenou citlivost pokožky na sluneční záření. Pleť pak reaguje alergicky, rychle rudne, mnohdy se tvoří i bolestivé puchýře. Jinými slovy - žádná hitparáda, protože i pouhých pár minut pod hřejivými paprsky se vám může nehezky vymstít. Fotosenzivitu způsobují některé užívané léky, ale i poklady z vašich pěstovaných bylinkových zásob. Na tyhle si před opalováním opravdu nechte zajít chuť!

Temná stránka celeru 

Nelze popřít, že celer poskytuje spoustu pozitivnách účinků na zdraví. Díky vysokému podílu antioxidantů bojuje proti volným radikálům a oxidačnímu stresu, čímž snižuje riziko četných chronických chorob. Zároveň tlumí záněty, harmonizuje zažívací trakt a předchází žaludečním vředům. Jeho konzumace se dává i do souvislosti s normalizací tlaku, regulací cholesterolu a útlumem stresu. Pokud se ale chystáte ven, do úst si ho nevkládejte. Obsahuje totiž určité sloučeniny, které zhoršují reakce kůže na slunce, proto s ním v létě buďte obezřetní. A s další léčivkou zrovna tak!

Petržel umí zadělat na trable

Stejně jako výše zmíněný celer i pažitka nabízí širokou škálu léčivých antioxidantů. Nejen díky nim podporuje hustotu kostí, působí proti rakovině a příznivě ovlivňuje zrak. Velký prospěch přináší i srdci, přičemž vykazuje antibakteriální vlastnosti. Chcete-li si ji přidat třeba do salátu, nedělejte to v průběhu dne, ale raději ve večerních hodinách, protože i pažitka má co dočinění s fotosenzitivou pokožky. Mimochodem, to stejné platí i pro citron a limetku.

Zdroje: www.qsun.co, www.researchgate.net/publication/353489094, www.healthline.com, www.usatoday.com, www.medscape.com/article/1119566-overview






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat