Prostreno.cz

V létě máme na jídlo menší chuť

Horko mění stravovací návyky. To, co pro vás na jaře bylo samozřejmostí, nyní odpadá. Jakým způsobem organismus reaguje na vyšší venkovní teploty a jak to souvisí s chutěmi na jídlo?

Zima, horko, déšť, mráz, vítr, slunečno. Vnější prostředí rozhoduje o tom, co se odehrává v nás samotných. Natasha Evans, registrovaná nutriční terapeutka a specialistka na trávení pro britské noviny Metro vysvětlila, že tělo vždy pracuje na udržení rovnováhy. Jeho schopnost udržovat stabilní vnitřní prostředí, které je nezbytnou podmínkou fungování a existence, i když se vnější podmínky mění, je úžasná.

Velký oběd? Dnes raději ne

„Pokud jde o teplotu, říká se tomu termoregulace. Naše těla jsou během veder mnohem teplejší a tvrdě pracují, aby nás udržela v pohodě, proto se potíme a souběžně s tím přirozeně máme menší chuť k jídlu. Organismus se za každých okolností snaží udržet tělesnou teplotu pod kontrolou,“ objasnila odbornice s tím, že tělo samo nejlépe ví, co potřebuje. A velké množství jídla během letních prázdnin to není. Jakmile v horku něco sníte, začnete rudnout a vylučovat pot. Je to dáno termickým efektem potravy a následnou snahou těla ochladit se.

Muži jsou mimo „tabulky“

Platí tedy, že naše tělo přirozeně touží po teplém jídle během chladnějších měsíců a po chladnějším, čerstvějším a lehčím jídle během měsíců letních. Prý to ale neplatí pro každého. Nutriční terapeutka Eva Humphries se ve vyjádření pro stejné médium zmínila o studii z Tel Avivu, podle níž sluneční záření konkrétně u mužů podporuje chování při hledání jídla.

Kdy vlastně jíst?

Buď jak buď, vy jezte v dobu, kdy máte hlad. Je-li horko nesnesitelné, pochopitelně změňte své obvyklé načasování a jídlo přijímejte převážně ráno nebo večer, tedy v chladnějších částech dne. Pomáhá to zmírnit termogenní účinky jídla. Vyvarujte se však tukům a bílkovinám v pozdních nočních hodinách. Obojí se tráví pomaleji než sacharidy, což může narušit váš spánek.

Konzumace velké večeře těsně před spaním také zvyšuje tělesnou teplotu, takže opět platí, že všeho s mírou. Přes den nezapomeňte dodržovat pitný režim. A i u postele mějte trochu vody pro případ, že byste v noci dostali žízeň. Možná by stálo za to přidat do ní nějaké extra elektrolyty, abyste podpořili hydrataci.

Zdroje: www.metro.co.uk, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat