Prostreno.cz

Krása jménem růže z damašku

Růže jako složka péče o pleť není nic nového. V pleťových vodách, krémech a vůních se používá již po staletí. Kromě své opojné vůně má také celou řadu výhod, které vaše pleť ocení (a nejen ta). Věděli jste například, že vám čaj z růže pomůže proti depresi a nespavosti?

Než se však spolu podíváme na veškeré benefity, které vám růže z Damašku může přinést, pojďme si tuto krásku trochu představit.  

Růže s přívlastkem

Oficiální název damašské růže je Rosa Damascena, ovšem běžně se také označuje jako růže z Damašku. Pochází z Evropy a Středního východu (nejznámější oblastí, kde se pěstuje, je Bulharsko). Vyznačuje se bohatou a silnou vůní, a právě esenciální olej extrahovaný z květů této růže je to, co se nejčastěji používá v produktech péče o pleť, jelikož je nejbohatší na látky a živiny pro zlepšení stavu pokožky.

Olej z damašské růže má úžasné hydratační vlastnosti a je známo, že zklidňuje pokožku, má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a je plný vitaminů, minerálů a antioxidantů – zkrátka všeho, co ve své každodenní péči o pleť chcete.

Proti depresím a bolesti břicha

Opečovávat pleť pomocí růžového oleje je tedy nejznámější způsob využití damašské růže. Ale co si takhle připravit růžový čaj (respektive nálev)? Stačí 3 čajové lžičky zalít 500 ml vroucí vody a nechat 1 hodinu macerovat. Nálev bude mít zlatorůžovou barvu a překrásně vám provoní celý byt.

V tradiční čínské medicíně je takovýto čaj doporučován při bolestech břicha, ztrátě chuti k jídlu, nevolnostech a zvracení, nepravidelné menstruaci a depresích, jelikož posiluje dobrou náladu, harmonizuje a pomáhá proti stresu. Čaj si můžete dopřát až 3× denně.

Kromě vnitřního užití můžete nálev využít také jako součást koupele či v péči o pleť. Nálev jednoduše přidáte do koupele, nebo jím ošetříte vyčištěnou a omytou pleť, která bude díky nálevu z růže zklidněná a zářivá.

Kde zakoupit

Růže z Damašku se obvykle prodává ve formě sušených poupat nebo polorozvinutých květů. Seženete ji například v obchodě s orientálním zbožím, případně v prodejnách se zdravou výživou, čaji a bylinkami. Pravou růži z Damašku poznáte snadno ihned po otevření sáčku s květy. Její vůně je totiž skutečně opojná!

Další využití

Pokud je vám líto překrásné voňavé sušené kvítky zalévat horkou vodou pro přípravu čaje, můžete si vyrobit potpourri. Navíc máte v rukávu skvělý dárek pro každou příležitost: voňavý pytlíček s kvítky růží potěší každou dámu!

Případně můžete květy použít pro přípravu pleťových masek či peelingů. Stačí namlít nebo rozdrtit sušené kvítky na prášek a přidat do své oblíbené kosmetiky. Pomůže odstranit odumřelé buňky a vyživí pleť.

Pokud přidáte několik kvítků do lahvičky se svým tělovým olejem, dodáte mu jemnou vůni a uspokojující účinky, díky nimž se budete na svůj večerní rituál vždy těšit!

Zdroje: www.muaustralia.com/skin-benefits-of-damascus-rose, www.sozole.cz/product/susene-cele-kvety-damasska-ruze, www.akka-ajurveda.cz





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat