Prostreno.cz

Sycené nápoje velmi škodí zubům

Co doušek limonády, to větší riziko dentální zkázy? Už to tak vypadá. Proč jsou bublinkové nápoje špatné pro váš úsměv? A jak jimi děláte ohromnou radost bakteriím?

Sklenka vychlazené sodovky nebo limonády je tak osvěžující! Dáváte si jedno či druhé často? Měli byste vědět, že se tohle občerstvení může podepsat nejen na vašem zdraví, ale i zubech. Jakého nepřítele si skladujete v lednici?

Hrozba, která chutná

Perlivé nápoje všeho druhu milují skoro všichni, a to bez rozdílu věku. Od jejich konzumace však odrazuje nejeden odborník. Protože obsahují kyselinu uhličitou, dávají se do přímé souvislosti s nadýmáním, bolestmi břicha, pálením žáhy a trávícími obtížemi. Někteří vědci si je spojují i se zvýšeným rizikem jaterních problémů, rakoviny, migrény, nadváhy, neplodnosti a arteriální hypertenze. Jinými slovy – tohle bychom pít raději neměli. A to i kvůli našemu úsměvu!

Neriskujte zbytečně

„Všechno, co se třpytí nebo je bublinkové, je zhoubou pro dentální zdraví. V tomhle panuje odborná shoda,“ potvrzuje americká stomatoložka Sheila Samaddar. A vůbec, když tam je cukr! „Kvůli přidaným sladidlům jsou zuby náchylné ke kazům, lámavosti i citlivosti,“ vysvětluje situaci jmenovaná zubařka. „Bakterie žijící v našich ústech cukr milují. Jako vedlejší produkt svého metabolismu následně vytvářejí různé kyseliny. Výsledkem je zvýšená kyselost v ústech, narušené pH a mnohdy i eroze skloviny,“ varuje lékařka Sheila Samaddar. Ani s těmito hrozbami si limonádu neodepřete? Zmírněte alespoň její dopad. Jak?

Pijte s mírou. A rychle

Obecná rada se pochopitelně týká co nejumírněnější spotřeby. Pokud tedy vážně musíte, dejte si maximálně jednu sklenku denně, radí stomatoložka Sheila Samaddar. Podle ní je klíčová i rychlost konzumace. Čím déle si na zmíněném nápoji pochutnáváte, tím více má času na to, aby způsobil dentální zkázu. Špatný nápad není ani použití brčka, neboť tato šikovná pomůcka udrží cukry dál od vašich zubů. Po tom, co polknete poslední doušek, je také dobré vypláchnout si pusu čistou vodou.

Zdroje: www.marthastewart.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat