Prostreno.cz

Jablečník obecný pomáhá nejen při cestování

Jablečník obecný je hořká, vytrvalá a trsnatá rostlina, která na první pohled připomíná hluchavku, což není náhoda, neboť skutečně náleží do čeledi hluchavkovitých. Lidově se jí říká býčí krev, jablounek, šedivka nebo vonoklad. Jak pomáhá při cestování?

Po staletí lidé na celém světě používali jablečník obecný (Marrubium vulgare) k přirozené léčbě respiračních onemocnění, ale to je jen jedna z mnoha působivých výhod této léčivé rostliny.

Stimuluje chuť k jídlu

Bylo zjištěno, že jablečník obsahuje řadu zdraví posilujících rostlinných složek včetně vitaminu C, éterických olejů, flavonoidů, alkaloidů, saponinu, sterolů, taninů, monoterpenů a diterpenů. Obecně se jablečník považuje za jeden z nejstarších léků na dýchací potíže, bronchitidu a kašel a zároveň funguje jako zažívací tonikum. Jablounek zlepšuje produkci slin, podporuje trávení a krotí rozbouřené zažívání.

Ulevuje od bolesti

Předpokládá se, že léčebné využití jablečníku sahají až do 1. století před naším letopočtem. Rostlinka má vysoký obsah marrubiinu, který je zodpovědný za jeho vykašlávací vlastnosti. Jablečník působí antispasmodicky a analgeticky, ulevuje od obecných bolestí, konkrétně bolestí hlavy a zubů.

Je lékem na nevolnost při cestování

U některých lidí mohou příznaky kinetózy vyplývat z pohybu autem, lodí nebo letadlem. Pohybová nemoc obvykle odezní, když se pohyb zastaví, nicméně vždy je dobré mít při ruce lahvičku první pomoci (tinkturu) a v ní jablečník. Na kinetózu je podle bylinkářů jako dělaný!

Jak připravit čaj?

Jablečník je k dispozici ve většině obchodů se zdravou výživou, a to v několika možných formách, včetně čaje, prášků, kapslí, extraktu, tinktury nebo lisované šťávy. Pokud máte čerstvé nebo sušené listy, můžete si uvařit čaj. Jednoduše zalijte lžičku či dvě vroucí vodou. Před odstraněním listů nechte alespoň pět minut louhovat a ujistěte se, že čaj není příliš horký. Je možné přidat med nebo citronovou šťávu.

Pro koho jablečník není?

Dávkování závisí na každém jednotlivém člověku a jeho zdravotních problémech. V současné době není stanoven žádný standardní rozsah dávek. Při zažívacích potížích se doporučují dvě až čtyři polévkové lžíce denně. Na konzumaci jablečníku by měli být opatrní všichni s peptickým vředem nebo gastritidou, protože jablečník je známý tím, že zvyšuje žaludeční kyselinu. Před použitím jablečníku lékařského se vždy poraďte se svým lékařem.

Zdroje: www.draxe.com, www.drugs.com, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat