Prostreno.cz

Teplota vody ovlivňuje kvalitu trávení

Máte pít vodu studenou, nebo naopak teplejší? V odpovědi na tuto otázku se příznivci ájurvédské medicíny s vědci nějak nemohou shodnout. K čemu se tedy přiklonit?

O důležitosti tekutin, zejména pak čisté vody, slýcháme neustále. Kolik litrů v průběhu dne vypijete právě vy? Ať už jsou to dva nebo tři, věděli jste, že zřejmě nejde jen o množství, ale i o teplotu?

Faktor, kterému mnozí nevěnují pozornost

Příznivci ajurvédské medicíny zastávají názor, že teplota čehokoli, co člověk zkonzumuje, hraje velkou roli při trávení. „Studené nápoje zpomalují celý trávicí systém tím, že omezují nejen průtok krve do žaludku, ale i sekreci enzymů. To vede ke stagnaci lymfy i pomalejšímu metabolismu,“ překvapuje Martha Soffer, což je podporovatelka alternativních postupů a zakladatelka ájurvédských wellness lázní Surya Spa, jež sídlí v německém Berlíně. „Nápoje v pokojové teplotě mají opačný účinek, neboť zvyšují cirkulaci a stimulují agni, tedy trávicí oheň,“ vysvětluje tato odbornice.

Čím teplejší, tím lepší?

Zatímco silné agni bývá obecně spojováno s dobrým zdravím, pokud je oslabeno, výrazně narušuje schopnost zpracovávání potravy, což podle slov Marthy Soffer vede i k hromadění škodlivých toxinů. „Pokud pijete vodu, která má přibližně stejnou teplotu jako vaše tělo, neohrožujete tím optimální vnitřní harmonii ani činnost orgánů,“ domnívá se i další specialistka ajurvédy, kterou je britská autorka knih a zároveň i šéfkuchařka Mira Manek. Co na tyto názory říká věda? Souhlasí, nebo opanuje?

Dvě strany jedné mince

Jde-li o odborné lékařské výzkumy, existují určité důkazy, že teplá voda má příznivější vliv na pohyblivost střev, což je samozřejmě prospěšné. Od její konzumace však odrazují američtí vědci z Kolumbijské univerzity, kteří na základě své studie došli k přesvědčení, že studené tekutiny opouštějí žaludek o něco rychleji, čímž přispívají k brzké rehydrataci organismu. Jaké závěry z toho vyvodit? Dokud se vědci jednoznačně neshodnou, nejlepší asi bude teplé a studené nápoje spravedlivě střídat.

Zdroje: www.wellandgood.coma, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27684632/, www.goaskalice.columbia.edu/answered-questions/cold-water-harmful/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat