Prostreno.cz

Zásoby hořčíku si možná nevědomky vyčerpáváte

Snažíte se přijímat hořčík v dostatečném množství, a to prostřednictvím potravin i doplňků stravy? Pokud pijete alkohol, kávu a slazené limonády, možná je to celé bez efektu. I stres vás o tuto látku okrádá!

Co si budeme povídat – hořčík nebývá na vrcholu seznamu těch nejvychvalovanějších živin. Mnohem častěji se totiž zmiňuje důležitost vlákniny, bílkovin nebo třeba vitaminu C. Ovšem zdaleka to neznamená, že by nebyl potřebný.

Bez něj to vážně nejde, vážení!

Hořčík či jinak zvané magnezium se účastní více než 300 tělesných procesů. Pravda je taková, že tuto látku vyžaduje takřka každý orgánový systém, aby mohl fungovat na optimální úrovni. A proto je obzvláště znepokojivé, že dle odhadů lékařů trpí jejím nedostatkem vysoké procento celosvětové populace.

Proč se mi třesou ruce?

Mezi typické projevy patří časté migrény, třes rukou, svalové křeče, nespavost, chronická únava i bolestivá menstruace. Aby toho náhodou nebylo málo, dlouhodobá hořčíková absence navíc souvisí s arteriální hypertenzí, kardiovaskulárními chorobami, diabetem, náchylností k úzkostným stavům a řídnutím kostí. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin se denní doporučená dávka pro dospělé osoby pohybuje mezi 300 až 350 mg. Že si na příjem hořčíku dáváte pozor, protože nechcete nic riskovat? Může vám zoufale scházet i tehdy, když ho zodpovědně přijímáte. Jak je to možné?

Zloději, kteří okrádají o magnezium 

„Hladinu hořčíku rapidně snižuje větší konzumace alkoholu i kávy. Negativní vliv na ni má také kyselina fosforečná obsažená ve slazených perlivých nápojích typu kola, nadměrný přísun soli, intenzivní stres i užívání antibiotik a diuretik,“ vysvětluje americký lékař Mark Hyman s tím, že absorpce hořčíku se omezuje i v důsledku přirozeného stárnutí. Ještě pořád máte pocit, že jste v tomto směru z obliga a mimo nebezpečí? Jmenovaný lékař doporučuje jediné – zařadit do své stravy více potravinových zdrojů, jako je například špenát, čočka a ovesná kaše. Hořčík se nachází i v tučných rybách, pohance, dýňových a chia semínkách, stejně jako v ořechách. Pro jistotu si tedy tyto potraviny připište na nákupní seznam.

Zdroj: www.wellandgood.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat