Prostreno.cz

Tipy pro omezení masa ve stravě

Rozhodli jste omezit konzumaci masa? Ať už jsou vaše důvody etické, či zdravotní, dokážete to. Čím byste měli začít a proč vám pomůže mobilní aplikace?

Rostlinná strava, která klade důraz na ovoce, zeleninu, obiloviny, fazole, luštěniny a ořechy, je bohatá na vlákninu, vitaminy a další živiny, snižuje riziko srdečních onemocnění a prodlužuje tak život. Redukce příjmu masa totiž tělu evidentně prospívá. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří jedí červené maso, mají zvýšené riziko úmrtí na srdeční choroby, mrtvici nebo cukrovku (1). Nechcete k nim patřit? Pak se masa nemusíte vzdát úplně, stačí ho omezit. S těmito tipy vám to půjde snadněji.

Využívejte luštěniny

Pryč jsou doby, kdy se jídlo neobešlo bez masa. Nyní jsou zelenina, luštěniny a obiloviny součástí bezpočtu lahodných pokrmů. Naplňte tacos (jedná se o malou tortillu, která je naplněna směsí, jejíž obsah se může lišit recept od receptu) pikantními, černými fazolemi, avokádem a barevnou salsou z granátového jablka. Připravte si lehčí verzi těstovin carbonara – pancettu (slaninu) nahraďte houbami a cuketami. Dýni poduste v kari omáčce s kokosovým mlékem a přidejte k ní červenou čočku. Váš mlsný jazýček si přijde na svoje!

Používejte masové vývary pro zvýraznění chuti

Kdo říká, že maso musí být hlavní události? Použijte malé množství šunky či slaniny (stačí kostička či dvě), zvýrazněte vaše chutné pokrmy, ale přitom nechte zazářit ostatní ingredience. Také se nebojte využívat masové vývary.

Přidejte na bílkovinách

Kromě fazolí, hrachu, cizrny, čočky či třeba jáhel a kuskusu, ze kterého lze vykouzlit nespočet vynikajících jídel, si zamilujete sýr halloumi a další sýry. Určitě vám zachutná i tofu – marinované, bylinkové nebo uzené. (Bílkoviny zasytí a nahradí chybějící „flákotu“.) Hodit se vám bude i informace, že houby a lilky mohou mít podobnou chuť a strukturu jako maso. Kupříkladu shiitake je chuťově velmi výrazná houba masité konzistence, která je oblíbenou součástí vegetariánské kuchyně.

Vytvořte si jídelníček na týden

Plánování toho, co budete průběhu celého týdne jíst, vám zajistí větší šanci na úspěch. Vždy je lepší mít přehled o potravinách, receptech a nákupech. Dodává to jistotu v jednání a zároveň se tím předchází nezdravým nájezdům na ledničku v momentě, kdy nevíte, co si máte vzít dobrého ke svačině nebo k televizi. Tápete-li, jak jídelníček sestavit, stáhněte si nějakou z gurmánských aplikací, jež vám se stravovacím deníkem pomůže.

Při vaření buďte flexibilní

Pečená vejce se špenátem, rajčaty, ricottou a bazalkou v kastrolu s toastem. Něco z toho vám došlo? Striktně se nedržte daných receptů, experimentujte, nahrazujte chybějící suroviny jinými a bavte se. Klíčem k tomu, aby vás omezení masa ve stravě nepřestalo bavit, je hravost a chuť objevovat nepoznané.

Zdroje: (1) www.bmj.com/content/371/bmj.m4141, www.bbcgoodfood.com, www.mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat