Prostreno.cz

Využijte potenciál jablečného pyré

Používáte při vaření jablečné pyré? Je to skvělý způsob, jak udělat vaše pečivo zdravější a lahodnější. Jen ctěte poměry!

Příprava jablečného pyré není nikterak složitá. Jablka se zbaví jádřinců, nakrájejí a dají do hrnce spolu s citronovou šťávou, cukrem a 250 ml vody. Směs se přivede k varu a pozvolna vaří zhruba 30 minut, až se jablka začnou rozpadat. Následně se rozmačkají šťouchadlem na brambory a napěchují do sklenic. Mnoho lidí neví, že jablečné pyré lze použít jako beztukovou a bezcholesterolovou náhradu za máslo, olej nebo vejce. Využijte jeho potenciál!

Zdravější mlsání

Pokud hledáte způsob, jak snížit množství tuku ve svých receptech, jablečný protlak je skvělou volbou. Ostatně, aspoň maximálně zpracujete úrodu, které je teď všude plno. Pyré pečivu dodává vláčnost a chuť, ať už je „jablečná omáčka“ neochucená, nebo naopak doladěná skořicí, muškátovým oříškem či vanilkovým extraktem. Jestli recept vyžaduje jeden šálek oleje, můžete místo toho použít jeden šálek jablečného pyré. Pokud potřebujete jedno vejce, sáhněte po ¼ šálku jablečného pyré.

Jaké jsou další alternativy?

Hledáte-li jiné alternativy k jablečnému pyré, existuje několik možností. Můžete zpracovat rozmačkané banány, které mají vysoký obsah vlákniny a draslíku. Zároveň vynikají sladkou chutí, jež se dobře kombinuje se skořicí a muškátovým oříškem. Hodí se i pyré ze švestek, které taktéž nabízí vysoký obsah vlákniny, ale také vitaminu A. Má mírně nahořklou chuť, a pečivu dodává hloubku. Pakliže v tento podzimní čas tíhnete spíš k dýním, věřte, že i ono vám prokáže velkou službu. Dýňové pyré má taktéž lehce nasládlou chuť, která si rozumí se skořicí a muškátovým oříškem.

Na co si dát pozor?

Příliš mnoho jablečného či jiného pyré může způsobit, že se pečivo stane husté a těžké, někdy i dokonce gumové, tak pozor na dávkování. Zároveň se sluší uvést, že pyré v lednici vydrží v čisté sklenici až několik dnů, pokud ho ovšem chcete uchovat podobně jako marmelády, je nutné jej sterilizovat, třeba v troubě nebo v zavařovacím hrnci (potřebná doba je stanovena asi na 20 minut). Tak dobrou chuť a kreativitu!

Zdroje: www.livestrong.com, www.lovingessentialoils.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat