Prostreno.cz

Spižírna v hledáčku podzimního úklidu

Kdy jste naposledy uklízeli spíž? Možná, že by si zasloužila trochu pozornosti a péče! Vyhoďte z ní všechno, co už má po datu spotřeby. Ušetříte nejen spoustu místa!

Spíže jsou od toho, aby ukrývaly mnoho pokladů, a proto jsou plné až k prasknutí. Přes všechny ty plechovky, sáčky a skleničky ale často není vidět, že někde vzadu jsou potraviny, které už by dávno měly putovat do koše. Zkontrolujte tyhle položky!

Oleje na vaření

Olej na vaření, jako je ten řepkový nebo olivový, nevydrží tak dlouho, jak si možná myslíte. Neotevřené a při správném skladování vydrží asi jen čtyři měsíce. Jakmile se ale do nich dá světlo, vzduch a teplo, „životnost“ se jim krátí. Nejprve se nadechněte a monitorujte, zda necítíte nějaký zápach. Cokoli podezřelého (třeba zatuchlina) je signálem k vyřazení oleje z domácích zásob.

Byliny a koření

Pokud jste dobrodružní domácí kuchaři a rádi zkoušíte nové recepty, pravděpodobně vlastníte spoustu sušených bylinek a koření, z nichž některé jste použii pouze jednou, dvakrát. Sušené bylinky a koření se technicky nikdy nezkazí, ale časem ztrácí svoji chuť a barvu. Obecně se však udává, že mleté ​​​​koření vydrží asi dva až tři roky, zatímco to celé roky čtyři.

Mouky

Ať už jste celoživotním pekařem, nebo jste pouze experimentovali v době pandemie koronaviru, mouku doma jistě máte. Otázkou je, jak dlouho. Při pokojové teplotě zůstane mouka čerstvá asi osm měsíců. Některé další mouky, jako je celozrnná či bezlepková mouka, mají kratší trvanlivost kvůli vyššímu obsahu tuku. Pokud jste mouku zakoupili na začátku pandemie, je pravděpodobně čas ji vyhodit. Opět proveďte čichový test. V případě, že má zatuchlé, kyselé nebo nechutné aroma, pryč s ní!

Suchá rýže a těstoviny

Jaké štěstí! Rýže a těstoviny mohou ve spíži čekat roky, ale pro jistotu odstraňte všechny nádoby, které zůstaly otevřené a neuzavřené, zdeformované těstoviny či páchnoucí rýži ani nezkoumejte a hned je seznamte s popelnicí.

Prášek do pečiva, jedlá soda a droždí

Opět platí, že pokud tolik nepečete, můžete mít mezi domácími zásobami prošlé kypřicí prášky. Neotevřený prášek do pečiva vydrží asi šest měsíců, zatímco jedlá soda se dá využívat až 18 měsíců. Pakliže jsou sáčky otevřené, měly by být spotřebovány do šesti měsíců. V případě, že máte otevřenou nádobu se sušeným droždím, které nebylo uloženo v mrazničce, zbavte se ho. Suché droždí vydrží asi čtyři měsíce při skladování v lednici a několik let ve zmrazeném stavu.

Ořechy

Je smutné, že ořechy mají krátkou trvanlivost kvůli obsahu tuku. Pokud od zakoupení vašich ořechů uplynulo více než šest měsíců (a nebyly uloženy v mrazáku), pravděpodobně už se nedají jíst.

Sirupy

Neotevřené javorové a další sirupy ve spíži vydrží asi jeden rok, vždy však zkontrolujte, jestli se do nich nedala plíseň.

Zdroje: www.eatingwell.com, www.usda.gov






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat