Prostreno.cz

Možná jíte zdravěji, než myslíte

Většina z nás ví, co je ve vyvážené stravě důležité. Nebo ne? Máme pro vás šest překvapivých příznaků, že jíte zdravěji, než možná myslíte.

Dnes najdete nějakou výživovou metodu nebo dietní koncept snad na každém rohu. Přerušovaný půst, bezlepková dieta, keto dieta – kdo se v tom má orientovat? A samozřejmě každá z diet tvrdí, že je jediná správná. Jen mezi námi – nic takového jako zaručený koncept zdravé výživy neexistuje. Na to jsme všichni až příliš odlišní, naše tělo včetně metabolismu a trávení je až příliš individuální.

Péče o vlastní tělo je mnohem důležitější a zdravější než držet se pravidel jakéhokoli potravinářského trendu. Co skutečně potřebuje, abychom zůstali dlouhodobě fit a zdraví? Možná jste blíž, než si myslíte.

Jíte, když máte hlad

Dietní průmysl se vždy snažil zbavit se zvyku poslouchat naše přirozené návaly hladu. Místo toho čekáme přesně 27 minut, než něco sníme, protože nějaký nový výživový koncept nám přesně říká, jak na to. Ale příroda to vymyslela chytře už dávno předtím – když potřebujeme jídlo, náš žaludek nám řekne, že máme hlad. Nemá tedy smysl tento signál našeho těla ignorovat. A pokud jíte, když máte hlad, jste na správné cestě. A to mnohem víc, než když proti vlastnímu tělu bojujete železnou disciplínou.

Přestanete jíst, když jste sytí

Tato myšlenka jde samozřejmě ještě dále: nejenže byste měli jíst, když máte hlad, ale také byste neměli jíst, když jste sytí. Zní to logicky, že? Ale během let diet a omezení jsme vytrénovali naše mozky, aby ignorovaly pocit plnosti. Protože kdoví, kdy zase něco dostanou! Touhy vznikají především z nezdravého stravování a zákazů. Místo toho, pokud můžete skutečně poslouchat své pocity hladu a plnosti, děláte svému zdraví obrovskou laskavost.

Víte, jaké jídlo je pro vás dobré

Nic takového jako „dobré“ a „špatné“ jídlo neexistuje – vše je otázkou proporcí a naší individuální konstituce. Ale sníst tři čokoládové tyčinky po každém jídle rozhodně není zdravé. Jelikož je ale syrová strava hůře stravitelná než vařená, najdou se i lidé, kteří špatně snášejí například salát.

Čím více se nám podaří naslouchat signálům našeho těla, tím méně budeme pociťovat chuť na brambůrky, čokoládu a podobně. Protože jakmile náš mozek pochopí, že není nedostatek a že když chceme, můžeme si kousek čokolády dát, nebude dál toužit po těch kalorických bombách.

Intuitivně víme, které potraviny jsou pro nás dobré, jak často a v jakém množství bychom měli jíst. Jakmile se nám podaří pozorně naslouchat svému tělu, víme, které jídlo nám způsobuje nepříjemný pocit plnosti a bolesti žaludku a které potraviny dobře snášíme. 

Nebýváte nemocní

Naše strava silně ovlivňuje i náš imunitní systém. Asi 70 procent imunitního systému je ve střevech. To, co jíme – a hlavně jak – má na to tedy zásadní vliv. Je velmi důležité, abychom jedli uvolněně a s chutí, nestresovali se tím, že například jíme něco „špatného“.

A velkou roli zde hraje i naše duševní zdraví, které je úzce spjato s fyzickou pohodou. Pokud jsme neustále pod tlakem, protože jsme zaneprázdněni dietami, výživovými pravidly nebo jinými stresory, má to negativní vliv na naši imunitní sílu. 

Cítíte se fit a plní energie

Pokud dostatečně nejíme, ignorujeme své návaly hladu nebo si dovolíme jen některá jídla, tato podvýživa se projeví zcela jasně: cítíme se unavení a vyčerpaní, máme problémy se soustředěním a nemáme dostatek síly – ani psychicky, ani fyzicky. Naopak, pokud jíme pravidelně a vyváženě, hladina cukru v krvi zůstává stabilní a my se cítíme fit.

Jste vyrovnaní a dobře naladění

Totéž platí pro naši náladu: pokud jíte příliš málo a zbavíte své tělo živin, které potřebuje, rychle si toho na své náladě všimnete. Neustálé návaly hladu a diety doslova zasáhly náš žaludek – a naši náladu. Pokud jíte vyváženě, protože nasloucháte potřebám svého těla, cítíte se vyrovnaně a vaše nálada zůstává stabilní.

Zdroj: www.quarks.de, www.apotheken.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat