Prostreno.cz

Nadýmání je jednou z nejčastějších zažívacích potíží

Zase je to tady. Cítíte se jako přepuštěný balon a trnete strachy, aby vám ve společnosti náhodou „něco neuniklo“, což by bylo neskutečně trapné faux pas. Klid! Pomůže vám pampeliška, tymián i kopřiva.

Jsou dny, kdy se člověk cítí naprosto skvěle a užívá si štíhlou siluetu. A pak takové, při nichž se i širší pohodlné džíny dají přirovnat ke svěrací kazajce. Důvodem je nafouklé břicho, které se tváří, že co nevidět praskne. Nadýmání možná vypadá jako banalita, ale patří na seznam nejčastějších zažívacích potíží a bojují s ní statisíce lidí. Ale proč?

Výčet příčin je opravdu dlouhý

Na vině může být zadržování tekutin, se kterým úzce souvisí nadměrná spotřeba soli a častá konzumace příliš slaných jídel. Z nadýmání se ale klidně dají osočit i hormonální změny. Prsty v něm však mívá i dehydratace, potravinová intolerance a nedostatek fyzické aktivity. Věřili byste tomu, že vám na tuhle nepříjemnost dokáže zadělat i rychlé hltání jídla či mluvení, které si při něm neopustíte? Typickými pachateli bývají také sycené nápoje nebo žvýkačky. V pozadí nafouklé šlamastyky mnohdy stojí i chronický stres a narušená harmonie střevní mikroflóry. Čím situaci napravit? Představme si některé pracovité bylinky, které si s tímto stavem poradí.

Léčba v rytmu pampelišky

Smetanka lékařská je možná velkým nepřítelem všech zahradníků, ale příznivci alternativní medicíny na ni nedají dopustit. Moc dobře totiž vědí, že je fantastickým diuretikem, které zvyšuje produkci žluči, napravuje pošramocené trávení a omezuje nadýmání. Mimo to podporuje i činnost jater, přičemž detoxikuje, posiluje kosti a poskytuje širokou škálu antioxidantů. Dejte si tedy šálek pampeliškového čaje, úleva se dostaví takřka okamžitě.

Tymián je na vaší straně

Dalším osvědčeným prostředkem je tymián. I z něj se dá připravit čaj, který představuje první pomoc. Jeho vonné silice snižují plynatost, zatímco udělají likvidační čistku v nahromaděných toxinech. Bodem navíc je pak to, že tlumí žaludeční křeče a působí proti zánětům. Ideální poměr nápoje je pak menší šálek vody na jednu polévkovou lžíci sušené bylinky.

Povstaňte, přichází kopřiva!

Kopřiva se většinou spojuje s čištěním krve, ale na nadýmání zabírá také. A jak! Příznivě totiž ovlivňuje peristaltiku střev a potlačuje růst nežádoucí mikroflóry. Kdyby bylo třeba, klidně si ji naordinujte i při průjmu, rozhodně vás nezklame. To jen kdyby náhodou…

Zdroj: houseofwellness.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat