Prostreno.cz

Seznamte se s kokosovým octem

Pokud jste fanouškem kokosových produktů, neměl by vám v kuchyňském arzenálu chybět kokosový ocet. Přidá pomyslnou ruku k dílu nejen při přípravě pokrmů, ale i shazování nadbytečných kilogramů, normalizaci krevního tlaku a posilování imunity.

Že se jablečný ocet skloňuje ve všech pádech, na to jsme si už zvykli. Octová rodina má ale i další členy! Co kdybyste vyzkoušeli ocet kokosový? I on má působivý nutriční profil, se kterým se pojí celá řada pozitivních účinků. A dobrým pomocníkem bývá nejen v kuchyni!

Přísada s cizokrajným podtónem

Tento ocet s nádechem exotiky můžete používat úplně stejně, jako ten klasický. Hodí se při vaření, do omáček, dresinků, salátů, marinád i dipů. Jeho ideální kyselost mu propůjčuje výtečnou chuť, která osvěží i mořské plody a asijské pokrmy. Vyrábí se fermentací kokosové vody, díky čemuž je bohatý na širokou škálu živin. Vhodný je i pro diabetiky, neboť má velmi nízký glykemický index. Zajímají vás jeho schopnosti?

Urychlovač hubnutí se skvělými výsledky

Naprosté minimum kalorií dělá z této přísady perfektní dietní potravinu. A co víc – obsažené složky prodlužují pocity sytosti, potlačují hlad a udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Japonská studie z roku 2009 prokázala, že jedinci, kteří konzumují 15 ml kokosového octa denně, registrují výrazně nižší tělesnou hmotnost již po 12 týdnech.

Posílení imunity a ochrana před infekcemi

Zmiňovaná přísada se může pochlubit antifungálními a antibakteriálními vlastnostmi, proto odvrací nejrůznější infekce. Jako fermentační produkt představuje štědrý zdroj probiotik, které harmonizují střevní mikrobiom, přičemž posilují imunitní systém a příznivě ovlivňují duševní zdraví.

Normalizace tlaku 

Ocet z kokosů je báječným dárcem draslíku, o němž je známo, že normalizuje krevní tlak a tím omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Tento minerál také snižuje množství triglyceridů v krvi, čímž srdci prospívá dvojnásob. Dvě až tři polévkové lžíce této medicíny si můžete jednoduše vmíchat do sklenice vody a popíjet jako léčivý nápoj.

Zdroje: www.top10homeremedies.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661687/, www.ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12434, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1828051X.2018.1424570





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat