Prostreno.cz

Vedlejší účinky spiruliny

Nejen dávkování, ale také zdroj, ze kterého užíváte všemožné doplňky stravy, má významný vliv na vaše zdraví. A to platí i pro spirulinu, řasu, jež má nemalé vedlejší účinky!

Spirulina, sinice neboli modrozelená řasa, která je obyčejně pro lidskou spotřebu bezpečná, bývá v dnešní době k dispozici jako vločky, prášek nebo tabletky. Pokud jde o její výrobu, spirulina se sbírá, suší mrazem a následně se přidává do určitých nápojů a potravin.

Obsahuje velké množství antioxidantů, bílkovin, vitaminů a minerálů, které jsou klíčové pro podporu zdraví. Příznivci o spirulině hlásají, že přispívá k regulaci rovnováhy tekutin, svalových kontrakcí a nervových impulzů, pečuje o zrak, reprodukci a imunitní systém, podporuje zdraví srdce, bojuje proti oxidačnímu stresu, nebo zlepšuje silové a vytrvalostní schopnosti, čímž navyšuje výkon při cvičení. Obecně se udává, že spirulina má pozitivní vliv na organismus, může se konzumovat při mnoha zdravotních potížích, ovšem evidentně není určená pro všechny. Co se stane, když tělu nesedne, nebo když překročíte doporučenou denní dávku?

Spirulina může podpořit nespavost i bolesti hlavy

Je třeba poznamenat, že několik uživatelů spiruliny hlásilo jistý počet nežádoucích vedlejších účinků včetně bolesti hlavy, nevolnosti, alergických reakcí a nespavosti.

Zhoršuje fenylketonurii

Fenylketonurie je geneticky získaná porucha, při které pacient nemůže metabolizovat aminokyselinu zvanou fenylalanin, a to kvůli nedostatku enzymu zvaného fenylalaninhydroxyláza. Pacient vykazuje příznaky, jako je opožděný vývoj, křeče či hyperaktivita. (Spirulina je bohužel bohatým zdrojem fenylalaninu.)

Prohlubuje autoimunitní onemocnění

Artritida, astma, vitiligo, diabetes 2. typu, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida, lupénka, perniciózní anémie a další zdravotní problémy patří do řady autoimunitních onemocnění. Někteří odborníci tvrdí, že spirulina je cizí těleso. Při její konzumaci tělo přehnaně reaguje a zesiluje činnost imunitního systému, což v některých případech zhoršuje příznaky již existujícího onemocnění. Pochopitelně, že spirulina také může interagovat s některými léky, proto je důležité se o jejím zařazení do denního režimu poradit s lékařem.

Spouští plynatost

Nadměrné množství spiruliny může vést k plynatosti, křečím v břiše, nevolnosti a anafylaxi – zvláště u lidí, kteří ji konzumují poprvé. Odrůdy spiruliny zamořené kontaminanty, jako jsou mikrocystiny (toxiny produkované modrozelenými řasami), zároveň vedou k vážnému žaludečnímu onemocnění, jako je akutní dehydratace a zažívací potíže.

Je rizikem pro těhotné a kojící ženy

Bezpečnost spiruliny pro těhotné a kojící ženy není dostatečně prozkoumána. Proto se doporučuje, aby se nastávající a novopečené maminky užívání spiruliny vyhnuly, nebo minimálně zůstaly pod přísným lékařským dohledem.

Zdroje: www.healthifyme.com, www.stylecraze.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat