Prostreno.cz

Hladina cukru v krvi roste nejen po potravinách

Cukr je dobrý sluha, ale zlý pán. Jeho hladinu v krvi zvyšuje i stres a nedostatek spánku. Pozor byste si měli dát ale i na kávu a další kofeinové nápoje, které to berou přes hormon inzulin.

Bez ohledu na skutečnost, zda trpíte diabetem či prediabetem, nebo jen usilujete o štíhlé křivky a lepší kondici, je třeba mít hladinu krevního cukru pod kontrolou. Pokud tak neučiníte, může to mít následky nejen v podobě nechtěných nadbytečných kilogramů, ale i zdravotních komplikací. A že s úrovní cukru solidně zahýbá jen konzumace sladkostí? Takhle to kupodivu vůbec není. I toto v tom hraje roli!

Stres ovlivňuje i to, co bychom nečekali

Jste každý den ve stresu? Možná máte náročné povolání a přísného šéfa. Možná vás tíží absence volného času, poněkud zlobivý partner či jiné problémy v rodině. Buď jak buď, podle odborných autorit má chronický stres vliv i na cukr v krvi. Nemluvě o tom, že nás k zakázanému mlsání doslova přemlouvá, což z něj dělá ještě většího nepřítele. Co ještě se tu musí vzít v potaz?

Málo spánku, hodně potíží

Dopřát si sedm až devět hodin spánkové regenerace je důležité nejen pro celkové zdraví a kvalitu pokožky, ale i pro glykemii. Jak to? Nedostatek nočního odpočinku totiž narušuje způsob, jakým tělo využívá cukr, což vede k jeho hromadění v krevním řečišti. Relax v pyžamu a se zavřenými víčky tedy v žádném případě nepodceňujte.

Ani káva není zcela bez viny

Ať už si kávu osladíte špetkou normálního „bílého zla“ nebo umělým sladidlem, i její konzumace způsobí zvýšení krevního cukru. Je to proto, že obsažený kofein působí na inzulin, tedy hormon, který reguluje jeho množství v těle. Obezřetní byste měli být i s dalšími kofeinovými nápoji, jako jsou čaje, energetické drinky, horká čokoláda a kola. Aby toho nebylo málo, zmíněný stimulant může souviset i s úzkostí, neklidem, podrážděností, rychlejší srdeční frekvencí, žaludeční nevolností, dehydratací, bolestí hlavy a závratěmi. Tak to s ním raději nepřehánějte, ať se vám příliš nevymstí.

Zdroj: www.healthybuilderz.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat