Prostreno.cz

Čaj by se neměl pít na lačný žaludek

Patříte k těm, kteří svůj den začínají šálkem čaje? Otázkou je, zda ho pijete ještě před snídaní, nebo až po ní. První scénář se neukazuje jako ten správný!

Hned po kávě je celosvětově nejoblíbenějším nápojem čaj. Ten se podobně jako ostatní rostliny využívá k léčebným účelům již odpradávna. Moderní věda jeho zdravotní výhody připisuje zejména polyfenolům, které mají tak silný antioxidační účinek, že z těla doslova vymetají nadbytek nebezpečných volných radikálů. Jsou ale i jiné benefity, které této tekutině nelze upřít!

Medicína pro hlavu, srdce i štíhlé křivky

Ať už je to čaj černý, zelený, oolong či bílý, jeho konzumace podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje prokrvení věnčitých tepen. Také potlačuje tvorbu enzymů proměňujících škrob na glukózu, čímž napomáhá ke snížení hladiny cukru v krvi. Nelze opomenout ani to, že pití tohoto životabudiče přispívá k regulaci cholesterolu, minimalizuje vznik mozkové příhody, představuje prevenci rakoviny a navozuje dobrou náladu. Do souvislosti se však dává i s podporou při dietě, neboť urychluje spalování kalorií. Co tedy šálek, to velká dávka zdraví! Ovšem je třeba přihlédnout k jeho načasování. Dát si čaj po ránu a na lačný žaludek je totiž považováno spíše za škodlivý zlozvyk. Proč?

Nevolnost není po probuzení vítaná

Stále častěji se objevují názory, že zmíněný nápoj konzumovaný nalačno narušuje acidobazickou rovnováhu, což může vést k nadměrné kyselosti, poruchám trávení a obtěžující nevolnosti. To asi není nejlepší start nového dne, že? Odborníci poukazují i na to, že obsažený kofein působí na centrální nervový systém, což může souviset s bolestí hlavy, třesem rukou a úzkostí. Mezi další nevýhody popíjení čaje ještě před snídaní patří narušená absorpce klíčových živin. Jedná se hlavně o železo, které potřebujeme pro energii, okysličení těla a prevenci anémie. Jaký je tedy správný harmonogram konzumace?

Nejdřív voda, potom něco k snědku

Lékaři i výživoví poradci se domnívají, že ideální režim je zhruba tento – jakmile se probudíte, měli byste si dát sklenici vlažné vody, poté ovoce či jiný ranní pokrm a až pak přichází čas na váš oblíbený čaj. Co myslíte, půjde to?

Zdroje: www.healthshots.com, www.ndtv.com, www.timesofindia.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat