Prostreno.cz

Sezonní ovoce a ořechy v listopadu

Co roste v listopadu? Abyste neztratili přehled o velkém výběru regionálních potravin, ukážeme vám, co můžete v listopadu nakoupit čerstvě sklizené.

Regionální stravování je stále populárnější nejen s ohledem na téma udržitelnosti, ale také kvůli menší finanční náročnosti. Jaké ovoce si tedy poměrně levně nakoupíte v listopadu?

Jablka

Jablka nejen báječně chutnají, ale jsou také opravdu zdravá a extrémně všestranná při vaření a pečení. S 10 až 30 miligramy vitaminu C na 100 gramů (v závislosti na odrůdě) jablka také přispívají značným množstvím k naší průměrné denní potřebě 100 miligramů a také poskytují důležitou vlákninu.

Hrušky

V prosinci hraje hruška vedle jablka jen vedlejší roli, ale posledních pár hrušek lze použít k dochucení některých sladkých i slaných pokrmů. Hrušky bodují vysokým množstvím vlákniny a jsou snadno stravitelné. 

Šípky

Šípky mají kyselou chuť a jsou neuvěřitelně bohaté na vitamin C. To je zvláště užitečné, protože šípky dozrávají přesně v tom ročním období, kdy potřebujeme dobrou obranu: Za starých časů bylo úplně normální sbírat červené plody a zpracovávat je nejen na čaj, ale i do lahodných pokrmů.

Lískový oříšek

Věděli jste, že lískové ořechy jsou opravdové vitaminové bomby? Pouhých 50 gramů malých oříšků pokryje téměř celou denní potřebu vitaminu E. Dostatečný přísun vitaminu je důležitý, protože zajišťuje zdravé vlasy, dobrou pokožku a optimální ochranu buněk.

Kaštany

Na rozdíl od všech ostatních ořechů obsahuje sladká dužina kaštanů větší množství sacharidů a na druhou stranu nižší podíl tuku. Ořechy jsou obzvláště bohaté na vitaminy ze skupiny B, zejména B2 a B6, a zajišťují tak fungující metabolismus.

Vlašský ořech

Vlašské ořechy jsou perfektní potravou pro mozek. Oříšky nejenže svým vzhledem připomínají mozek, ale skutečně posílí vaše nervy a schopnost soustředit se – můžete si tak udržet přehled a zůstat v klidu i ve stresových situacích.

Kdoule

Do listopadu je kdoulí dost! Kdo si chce jejich chuť užít až do zimy, může ze zářivě žlutých kuliček připomínajících hrušky vykouzlit lahodný džem. Kdoule jsou bohaté na pektiny a třísloviny, což je dobré pro zdraví střev!

Hroznové víno

Hrozny posilují obranyschopnost organismu a posilují imunitní systém. Vysoký obsah rostlinné látky OPC chrání před infekčními chorobami a jako látka ochrany buněk dokonce předčí vitamíny C a E. Drobné plody obsahují také hodně vitaminu K a ovlivňují tak srážlivost krve. U nás jsou hrozny v sezoně do listopadu, ale od října začíná sklizeň na jižní polokouli, proto si při nákupu dejte pozor na původ.

Zdroj: www.eatsmarter.de





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat