Prostreno.cz

Nakopnutí imunity není věda. Naučte se, jak na to

Opět nám nastal podzim, a tak už se na nás chystají všechny možné nástrahy v podobě chřipek a nejrůznějších dalších onemocnění. Připravte své tělo na boj se zákeřnými viry i bakteriemi!

Podzim může být i velmi krásným obdobím (babí léto, barevné listí na stromech, romantická jinovatka...), ale nabízí i plno nástrah. Jednak jsou to neustálé změny počasí a s tím související výkyvy teplot, jednak na nás „útočí“ únava, a tak se náš organismus může poměrně snadno vyčerpat – a tím se pro všechny viry a bakterie stává snadným cílem.

Proto je důležité soustředit se na posílení imunity, abychom všem bacilům odolali. Není to žádná věda, posuďte sami!

Životospráva

Základem je samozřejmě vyvážená strava (skvělými „posilovači imunity" jsou například brokolice, česnek nebo zelený čaj), dostatek minerálů a vitaminů, nějaký ten pohyb…

Rozhodně se ale vyplatí přidat i dostatek spánku – snažte se chodit spát každý den v přibližně stejnou dobu, v přibližně stejnou hodinu pak i vstávejte. Nepodceňujte doporučení odborníků o minimálně 7 hodinách spánku denně! Vědí, o čem mluví – svůj organismus namáháme víc než dost, měli bychom mu proto dopřát i potřebnou regeneraci.

Co se zmíněného pohybu týče, dopřejte si alespoň 30 minut pohybové aktivity denně. A vůbec se nemusí jednat o souvislých 30 minut, klidně si onu půlhodinku rozdělte do několika kratších časových úseků (ideálně 2 x 15 minut, případně 3 x 10 minut).

Pozor na stres

Stres naši imunitu ovlivňuje významně, a bohužel nikoli pozitivně. Rada „vyhněte se stresu“ je sice radou dobrou, ovšem v dnešní době těžko proveditelnou. A tak je na řadě naučit se několik technik zvládání stresových situací. Za všechny jmenujme relaxaci v podobě oblíbené činnosti (je jedno, jestli se jedná o příjemnou, voňavou koupel nebo o čtení oblíbené knihy), pomůže ale i obyčejný deník, ve kterém vypíšete všechny své starosti (uvidíte, že se vám uleví), nebo oblíbený seriál (nezáleží na tom, zda je vaše okolí přesvědčeno, že sledujete televizní odpad – pokud vám hodinka v přítomnosti seriálových postav pomůže zapomenout na denní starosti, splnila svůj účel).

Teplé a studené

Odhadnout, jak se v podzimní dny obléknout, abychom neskončili buď jako propocené myši, nebo promrzlí až na kost, je docela umění. Nicméně ať už se obléknete jakkoli, jednu součást oblečení určitě nepodceňujte – ponožky! Už babičky nám radily, abychom měli vždy hlavně nohy v teple. A, světe, div se, měly pravdu (i když on to vlastně žádný div není, babičky mívají pravdu ve spoustě věcí). Takže nezapomínejte – ponožky jsou prostě základ.

Ovšem nejen teplo naší imunitě pomáhá. Zkusili jste se někdy otužovat? Protože i otužování náš obranný systém významně posiluje. Nikdo po vás nechce, abyste se 10 minut sprchovali ledovou vodou. Ale pomalé otužování má určitě smysl.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat