Prostreno.cz

Klidný spánek od protinožců

Stres z Vánoc, obavy ze ztráty zaměstnání, tíživá finanční situace nebo zdravotní komplikace mysl zaměstnávají natolik, že je těžké jen tak zavřít oči a usnout. Naštěstí existují dobroty, které vám s tím mohou pomoci!

Nespavost postihuje 30–45 % dospělé populace. Primární nespavost pak (nespavost bez základního onemocnění) postihuje 1–10 % běžné populace a až 25 % starších lidí. Strava i spánek jsou komplexní, což znamená, že neexistuje univerzální recept, který by zabíral na všechno a všechny, nicméně některá jídla a nápoje si mnozí v souvislosti s rychlejším nástupem spánku pochvalují.

Kiwi

Kiwi je malé ovoce oválného tvaru, které je populárně spojováno s Novým Zélandem, i když se pěstuje v mnoha zemích. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, zejména vitaminy C a E, stejně jako draslík a folát. Podle některých vědeckých zjištění konzumace kiwi zlepšuje spánek.

V jedné studii lidé, kteří snědli kiwi hodinu před spaním, usnuli rychleji než obvykle, navíc spali déle a jejich noční regenerace byla kvalitnější. Není s jistotou známo, z jakého důvodu je kiwi tak účinné, ale vědci se domnívají, že by to mohlo souviset s jeho antioxidačními vlastnostmi. Navíc se v něm ukrývá serotonin, ze kterého se v těle vytvoří melatonin, což je hormon, který je zodpovědný za klidný spánek.

Třešně – třešňová šťáva

Ti, kdo pijí šálek třešňového džusu denně, taktéž usínají rychleji a jejich spánek je efektivnější. Třešně jsou totiž domovinou již zmíněné sloučeniny zvané melatonin, a to dokonce ve větším množství, než dokáže tělo samo vyprodukovat. Melatonin reguluje cirkadiánní rytmus (biologické hodiny).

Mastná ryba

Ano, porce tučné ryby k večeři je velmi vítaná! Odborníci jsou přesvědčeni, že právě tučnější rybky poskytují zdravou dávku vitaminu D a omega-3 mastné kyseliny, jež se podílejí na regulaci serotoninu v těle. Je důležité jíst je jíst dvakrát až třikrát týdně a pozor, převážně teď v zimě, kdy je hladina déčka nižší.

Ořechy

Ořechy jako mandle, vlašské ořechy, pistácie a kešu se považují za spojence dobrého spánku. Obsahují melatonin a také esenciální minerály, jako je hořčík a zinek, látky, které jsou nezbytné pro řadu tělesných procesů.

Rýže

Říká se o ní, že je to královna sacharidů, což se nedá popřít. Rýže je ovšem víc než to. Když porovnáte ji, pečivo a těstoviny, tak po rýži se prý usíná ze všeho nejdříve.

Co dalšího můžete pro klidný spánek udělat?

Omezte příjem kofeinu, zejména odpoledne nebo večer, kdy vás jeho povzbuzující účinky mohou udržet v noci vzhůru. Vyvarujte se alkoholu a choďte spát ve stejnou dobu jak přes všední dny, tak i o víkendu.

Zdroje: www.vyspise.cz, www.sleepfoundation.org, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat