Prostreno.cz

Co nejíst, když máte artritidu

Artritida fyzicky omezuje rozsah pohybů. Pokud vás začíná trápit, tohle rozhodně nejezte, akorát si tím přitížíte!

Co všechno si lze pod pojmem artritida představit?  Tento termín se týká bolesti kloubů nebo onemocnění kloubů a málokdo ví, že existuje více než 100 typů artritidy a souvisejících stavů. Setkat se s ní mohou lidé všech věkových kategorií, ras a pohlaví, nicméně častěji trápí ženy než muže. Mezi běžné příznaky artritidy patří otok, bolest, ztuhlost a snížený rozsah pohybu v kloubech. Příznaky se liší od mírných po závažné a různě přicházejí a odcházejí. Těžká artritida pak může vyústit v chronickou bolest, potíže s prováděním každodenních činností a neschopnost chůze. Artritidu přitom zhoršuje špatný jídelníček, konkrétně tyto nežádoucí položky.

Červené maso

Červené maso má v porovnání s tím bílým vyšší obsah tuku – zejména těch nasycených, což není dobrá zpráva. Výzkumné studie spojují příjem červeného masa se zvýšenými úrovněmi zánětu (1), což může zhoršit otoky kloubů a příznaky artritidy. Pokuste se červené maso vyměnit za porci kuřete či luštěnin.

Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku

Mléčné výrobky jsou rozsáhlou kategorií, která zahrnuje vše od jogurtů a sýrů po mléko a zmrzlinu. Z toho vyplývá, že nutriční informace, stejně jako množství tuku a cukru, se v závislosti na produktu výrazně mění. Obecně se však udává, že při artritidě je moudré vyhýbat se plnotučným mléčným výrobkům a výrobkům s přidaným cukrem, neboť, stejně jako u červeného masa, spouští zánětlivé reakce. Kefír s probiotiky je však povolen!

Omega-6 mastné kyseliny

Nadbytek omega-6 polynenasycených mastných kyselin opět může zánět ještě zhoršit (2), i když se na konečném verdiktu vědci nemohou shodnout. Běžnými zdroji omega-6 jsou sójové boby, kukuřice, slunečnice, řepkový olej nebo ořechy.

Sůl

Nadměrná konzumace soli (sodíku) podle všeho souvisí s větším rizikem zánětu a zvýšeným rizikem rozvoje revmatoidní artritidy (3). Z tohoto důvodu hledejte potraviny bez přidané soli a ji samotnou v receptech nahrazujte bylinkami a kořením, jako je mletá paprika, oregano, kmín nebo mletý česnek.

Sladké nápoje

Soda, ovocné šťávy, sladký čaj a další slazené nápoje často obsahující velké množství cukru, který se se zlepšením projevů artritidy neslučuje. Nejvhodnějším nápojem je čistá voda, dochucená třeba limetkou nebo citronovou šťávou.

Smažená jídla

Smažená jídla se často připravují na olejích s vysokým obsahem nasycených tuků a omega-6 mastných kyselin. Obě tyto položky podporují zánět a zvyšují symptomy artritidy.

Konzervované potraviny

Konzervované potraviny v sobě ukrývají přidaný cuk a sůl, proto by při artritidě měly být tabu, stejně jako alkohol.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24284436/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29610056/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28652101/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat