Prostreno.cz

Top přírodní léky na kašel

Kašel je ochranný reflex organismu, který má tělu ulevit od hlenu a dráždivých látek, jako je prach nebo kouř. Obtěžuje vás? Pak se ho zbavte čistě přírodní cestou. Zaberou zázraky, které máte doma!

Kašel. Trvat může až tři týdny, ovšem po uplynutí této doby je třeba vyhledat lékaře. Suchý kašel je lechtivý a neprodukuje žádný hustý hlen, u toho vlhkého je to jinak. Organismus hlen vytváří za účelem očisty dýchacích cest. I když je kašel reakcí, která je pro tělo ve své podstatě prospěšná, může být stále velmi nepříjemný, zvlášť pokud vás budí ze spaní. Namísto toho, abyste sáhli po volně prodejném farmaceutickém přípravku na zmírnění kašle, možná budete chtít zvážit přirozenější variantu. Z čeho můžete vybírat?

Med

Med svou hustou konzistencí uklidňuje hrdlo. Navíc má antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které mohou přispět ke schopnosti těla poskytovat úlevu od symptomů. Studie dokonce poskytla důkazy o výrazném zlepšení nočního kašle u dětí, jež med konzumovaly po dobu tří dnů (1). Pamatujte však, že dětem do jednoho roku by se med podávat neměl. Může totiž obsahovat bakterie způsobující botulismus, vzácné, ale závažné onemocnění. Jakmile děti oslaví svůj první rok života, jejich trávicí systém je již natolik vyzrálý, že toxin odstraní dříve, než způsobí poškození.

Zázvor

Kromě medu má i zázvor antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Proto může pomoci zmírnit suchý nebo astmatický kašel. Ostatně, obě tyto položky lze kombinovat. Uvařte si zázvorový čaj a oslaďte jej právě medem. Pro dosažení nejlepších výsledků nápoj pijte teplý. Je prokázáno, že zázvor ulevuje i od astmatu, alergií či bronchitidy (2).

Uklidňující bylinky

Termín „uklidňující“ se vztahuje na jakoukoli látku, kterou konzumujete a která vytváří na podrážděné sliznici ochranný film. V případě kašle se jedná o slizniční povrchy úst a krku. Tišící byliny působí podobně jako med a konkrétně se jedná o kořen proskurníku, kořen lékořice, kůru jilmu kluzkého a tymián. Tato bylina, vědecky známá jako Thymus vulgaris, se po staletí používá jako lék na suchý kašel. Obsahuje flavonoidní sloučeniny, jež působí protizánětlivě.

Věda poskytuje důkazy o úlevě u pacientů s akutní bronchitidou, zvlášť pokud se tymián zkombinuje s břečťanem. Pak dochází k výraznému snížení záchvatů kašle mezi sedmým až devátým dnem podávání (3). Pokud však potřebujete akutní pomoc, přičemž po ruce nemáte téměř nic, sáhněte po jednoduchém domácím léku – smíchejte vodu a sůl. Slaná voda odvádí vlhkost z podrážděné oblasti krku, což snižuje otoky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513626/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3604064/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17063641/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat