Prostreno.cz

S domácím sirupem bez kašle u stromečku

Kašlete, až se zajíkáte? Vezměte si sirup – svůj domácí a v minutě vyrobený. Co všechno k jeho přípravě potřebujete a proč je tak účinný?

Když vás sužuje nachlazení nebo jiné infekce dýchacích cest, můžete se potýkat s ucpaným nosem, rýmou, bolestmi hlavy, bolavým krkem, kýcháním ztrátou chuti a čichu, zvýšenou teplotou a kašlem. Právě kašel postižené sužuje po celou dobu onemocnění a ustane obvykle den až dva po vyléčení infekce. Součástí jeho léčby bývají sirupy, jež pomáhají při odstraňování hlenu. Do lékárny pro ně nemusíte, vyrobte si vlastní. Tenhle je vhodný pro všechny věkové kategorie.

Potřebné suroviny a postup

Budete potřebovat 1 šálek medu, ¼ šálku čerstvé citronové šťávy, ¼ šálku čerstvé zázvorové šťávy, 1 lžičku prášku kajenského pepře a ½ lžičky skořice.

Metoda: Na pánvi rozehřejte med, ale nenechte ho vařit. Přidejte šťávu z čerstvého zázvoru, čerstvou citronovou šťávu, prášek z kajenského pepře a skořici a vše to dobře promíchejte. Směs uchovávejte ve vzduchotěsné skleněné nádobě a podávejte 1 polévkovou lžíci tohoto sirupu proti kašli dvakrát denně. Proč se brzy dočkáte úlevy?

Med

Med se jako lék používal již od dob starých Řeků. Má antimikrobiální, antioxidační a protizánětlivé účinky (1). Navíc chutná dětem i dospělým.

Zázvor

Zázvor a jeho bioaktivní složka mohou kontrolovat buňky hladkého svalstva v plicích tak, aby zmírnily respirační příznaky a zlepšily astma (2). Kromě toho se kombinace zázvoru s medem používá speciálně pro úlevu od kašle a škytavky.

Kajenský pepř

Kajenský pepř má bioaktivní sloučeninu zvanou kapsaicin, která mu dodává jeho pikantní vlastnosti. Bylo zjištěno, že kapsaicin vyniká vlastnostmi, jež snižují kašel (3).

Skořice

Tradiční léky využívají skořici k léčbě bolesti v krku, kašle, břišních křečí, poruchách trávení, nevolnosti a průjmu. Aby ne, tohle voňavé koření má antimikrobiální a antioxidační vlastnosti (4).

Citronová šťáva

Citronová šťáva obsahuje mnoho polyfenolických sloučenin, které taktéž mají protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Nektar z citronu má zároveň pozitivní vliv na střevní prostředí (5). A ve střevech sídlí imunita!

Na co si dát pozor?

Domácí sirup proti kašli neskladujte déle než 4 dny, protože některé složky mohou ztratit svou účinnost. Před konzumací každého přírodního léku mějte na paměti alergie a citlivost vůči jeho složkám.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589292/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3604064/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25468411/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466762/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6403313/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat