Prostreno.cz

Zázvor pomáhá tělu od hlavy k patě

Zázvor, oblíbené koření používané při vaření a léčivý zázrak, který má spoustu zdravotních předností. Proč je pro nás tak dobrý?

Od zázvorových panáků, o nichž se tvrdí, že posilují imunitu, až po zázvorovo-medový čaj, který pomůže při každém kašli a nachlazení, máte pocit, že zázvor je v dnešní době úplně všude. Ale zaslouží si tu veškerou pozornost? Jak přesně zázvor účinkuje při podpoře naší imunity a při léčbě nemocí? 

Proč je pro nás zázvor dobrý

Zázvor se po tisíce let používá ve starověké i moderní medicíně k léčbě zažívacích problémů, chřipkových příznaků a bolestí kloubů a svalů. Stejně jako kurkuma i zázvor má skvělé protizánětlivé a antioxidační účinky.

Zázvor obsahuje několik prospěšných mikroživin, jako je železo, zinek, vitamin C, hořčík a několik vitaminů řady B. Zdravotní pozitiva spojená s konzumací zázvoru jsou však nejčastěji spojená s jednou z jeho jedinečných chemických sloučenin: gingerolem.

Bojuje proti zánětu

Zánět je přirozený proces, který pomáhá bojovat s nemocemi a zraněními v těle – ale stává se problémem, když trvá týdny nebo déle, pak může být příčinou onemocnění. Zázvor by mohl pomoci se s tím vypořádat. Obsahuje vysoké hladiny antioxidantů a výzkumy ukazují, že může podporovat schopnost těla bojovat proti zánětu a udržovat imunitní systém zdravý. Zázvor pomáhá snižovat bolest svalů po intenzivní fyzické aktivitě. 

Zmírňuje menstruační bolesti

Zázvor je stejně účinný jako léky proti bolesti, jako je třeba ibuprofen, při úlevě menstruačních bolestí, protože pomáhá potlačit produkci prostaglandinů, což je skupina sloučenin, které způsobují kontrakci dělohy a způsobují bolest.

Léčí zažívací potíže

Zázvor léčí, rozkládá a zbavuje plynatosti tím, že stimuluje trávicí enzymy, které pomáhají pohybovat potravou v těle.

Uklidňuje nevolnost

Zázvor se pravidelně používá jako přírodní léčba žaludečních problémů, jako je nadýmání a špatné trávení, ale jeho sloučeniny mohou také pomoci snížit nevolnost a zvracení. Gingerol je známý tím, že pomáhá potravě pohybovat se v těle a také potlačuje svalové křeče.

Zdroj: www.stylist.co.uk/fitness-health/nutrition/ginger-health-benefits/738340






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat