Prostreno.cz

Zelenina s nechtěným efektem tloustnutí

Protože zelenina má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin, většina odborníků na zdraví doporučuje konzumovat ji denně. Jenže pozor, záleží na tom, jak ji připravíte. Po čem se tloustne, a kdy se zelenina může stát vaším nepřítelem?

Zelenina je plná základních vitaminů, minerálů a antioxidantů, které tělu poskytují mnoho důležitých zdravotních výhod. Například mrkev je známá tím, že má velmi vysoký obsah vitaminu A, který hraje důležitou roli ve zdraví očí (1). Zelenina je také dobrým zdrojem vlákniny, což je typ sacharidu, jež pomáhá potravě procházet trávicím systémem. Zkrátka a dobře, zelenina by měla být potravinová skupina přítomná ve většině vašich jídel, ať už hubnete, nebo ne. Buďte však ve střehu. Olej, sůl, cukr, sýr a obalování jsou jen některé z hříchů, kterými lidé zvyšují kalorický profil svých jídel. S čím si štíhlá linie nerozumí?

Tempura

Tempura jsou kousky zeleniny (nebo masa) smažené v jemném těstíčku. Tahle dobrota neodmyslitelně patří k japonské kuchyni, původ má ale v Evropě. Tempura těsto se tradičně vyrábí z vajec, mouky a vody. Obalené potraviny se pak namáčejí do oleje a smaží, ať už jde o lilek, kapii nebo batáty. Těsto ovšem přidává zelenině kalorie navíc, z nichž většina není příliš kvalitní.

Řepné chipsy

Červená řepa rozhodně není všeobecně oblíbenou zeleninou, protože mnohé odrazuje její „zemitá“ chuť. Červená řepa je však plná živin, jako je vláknina, železo a vitamin C. Ve skutečnosti se zdá, že koncentrované formy řepy, jako je řepná šťáva, snižují krevní tlak (1). Jakkoli je to skvělé, u řepných lupínků tomu tak není. Když vezmete velmi tenký plátek řepy, osmahnete ho na oleji a přidáte sůl, nutriční hodnota řepy se sníží. Naopak svému tělu dodáte kalorie, tuky a sůl navíc.

Smažená okra

Okra (ibišek jedlý) je přirozeně nízkokalorická zelenina, která také obsahuje vlákninu a vitamin C a menší množství dalších živin. Zatímco dušená a restovaná okra je zdravá, smažená verze této zeleniny s kukuřičnou moukou je jednou z nejběžnějších. Pak se ovšem jedná o vysoce kalorický a vysoce tučný pokrm, jež přispívá k nárůstu hmotnosti.

Mrkvový koláč

Mrkev patří ke zdrojům vitaminu C a železa, obsahuje také lutein, antioxidant, který může pomoci při zdraví očí. Avšak po uvaření se vitamin C a lutein rozkládají, což vede k nižší dostupnosti těchto živin při konzumaci. Ztráta těchto cenných látek během vaření ubírá na nutriční hodnotě mrkve, jež se v dortu se vším tím cukrem, moukou, olejem a smetanovým sýrem jeví jako zlo. To může také vést k dalším kilogramům.

Zapékaná zelenina

Gratinovaná zelenina je obvykle pokrm s kůrkou ze strouhanky a/nebo taveného sýra či husté smetany a másla. Opět se jedná o oběd s vyšším obsahem kalorií a sacharidů.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316347/, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat