Prostreno.cz

Správné načasování užívání vitaminových doplňků stravy

Jaké vitaminové doplňky užívat nalačno a které raději souběžně s jídlem? Od správného načasování se odvíjí jejich správná absorpce. Je tedy třeba si v tom udělat jasno!

Neustále slýcháme o tom, jak důležité vitaminy a minerály jsou. Jen málokdo jejich stoprocentní denní dávku ale přijme prostřednictvím běžné stravy. A právě proto jsou nejrůznější doplňky stravy tolik oblíbené a vyhledávané. Také na ně sázíte? Otázkou však je, zda je užíváte správně. Vhodné načasování je pro jejich absorpci klíčové!

Prázdný versus plný žaludek

Obvykle svůj den začínáte snídání a kávou? Teď svůj harmonogram možná trochu přehodnotíte. Existují totiž vitaminy a minerály, které se doporučují konzumovat na lačný žaludek, tedy ihned po probuzení, protože je tak tělo snadněji absorbuje a metabolizuje. Týká se to všech vitaminů B, dále pak vitaminu C a železa. Kromě toho, že uvedené látky v tomto čase organismus efektivněji využije, jde i o skvělý dopolední start. Alespoň tedy dle poznatků studie publikované v magazínu Nutrients. Z těch vyplývá, že vitaminy skupiny B zvyšují hladinu energie a přispívají k optimistické náladě. To se ráno přece hodí! A co užívat raději souběžně s jídlem?

Neznalost neomlouvá

Naopak vitaminy rozpustné v tucích je dobré něčím zajíst. Ideálně pak potravinami, které obsahují nějaký tuk, jako je avokádo, olivový olej, ořechy nebo vaječný žloutek. Je to důležité pro jejich vstřebávání. Konzumace spolu s jídlem zajišťuje optimální uvolňování žluči a pankreatických enzymů v žaludku, což jsou procesy ovlivňující jejich absorpci. Doplňky stravy obsahující vitaminy A, D, E a K tedy vždy slupněte souběžně s nějakou menší tučnější svačinkou, abyste z nich získali opravdové maximum. A to přece chcete, nebo snad ne? Už jen proto, že tyto tabletky nebývají právě nejlevnější. Mimochodem, i takový hořčík podporující činnost nervové soustavy se má polykat ve stavu nasycení, neboť nalačno mívá projímavý účinek a může způsobit průjem.

Zdroje: www.insider.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat