Prostreno.cz

Slupka z granátového jablka pomáhá při kašli i akné

Slupku z granátového jablka usušte a uschovejte ji pro další použití. V čem je její síla a na co všechno se dá aplikovat?

Granátové jablko, jedno z nejstarších druhů ovoce na světě, má dlouhou a fascinující historii. Ačkoli pravděpodobně pochází z Persie, pěstování se rychle rozšířilo nejen po celém Středomoří. Data o existenci granátového jablka pocházejí z Arábie, Afghánistánu, Indie i Číny. Všichni pak vědí, že toto šťavnaté ovoce je zdravé a mělo by být součástí jídelníčku. Ale stejně tak i jeho slupka.

Ani kousek nazmar

Granátové jablko (Punica granatumL) podle vědy předchází nebo rovnou léčí různé rizikové faktory onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu, oxidačního stresu, hyperglykémie a zánětlivých aktivit. Je prokázáno, že určité složky granátového jablka, jako jsou polyfenoly, mají potenciální antioxidační, protizánětlivé a antikarcinogenní účinky (1). Granátové jablko má sytě karmínovou barvu a je osazeno semeny rubínové barvy, které se ze samotné základny vyndávají. Ajurvéda však varuje před vyhazováním zbytku.

Podceňovaná část, která umí překvapit

Ačkoli jsou slupky z granátového jablka hořké a jejich chuť je svíravá, lze je použít k léčbě různých nemocí. Slupka zabírá asi 26–30 % z celkové hmotnosti ovoce, přičemž obsahuje velké množství bioaktivních látek (fenolické sloučeniny, třísloviny, flavonoidů, alkaloidy, minerály či vitaminy). Tyto složky působí jako antioxidanty tím, že zlepšují oxidační biomarkery a zachycují nebo neutralizují reaktivní formy kyslíku, čímž dále přispívají k jejich rozsáhlým funkcím, jako je protizánětlivá, protirakovinná, antibakteriální a kardiovaskulární ochrana (2).

Slupka z granátového jablka zmírňuje otoky, záněty, průjmy, úplavici, krvácení, zlepšuje trávení a tonizuje játra. Podle tradičních lékařských postupů se používá v práškové formě s vodou jako kloktadlo ke zmírnění bolestí v krku a kašle. Kůra z granátového jablka se ovšem hodí i na kožní problémy, jako jsou vyrážky, pupínky a akné. Podle odborníků na ájurvédu odstraňuje odumřelé kožní buňky z obličeje a je tak skvělým peelingem.

A jak je to s detoxikací?

Antioxidanty agresivně bojují proti nebezpečným chemikáliím v těle. Díky silnému obsahu antioxidantů z granátového jablka je kůra cenným nástrojem pro detoxikaci těla. Proto usušte svrchní obal onoho plodu (jen tak na vzduchu, v troubě či v sušičce potravin) a poté ho v mixéru rozdrťte na prášek. Ten přimíchejte do svých jídel, popřípadě jej spárujte třeba s jogurtem, pokud zatoužíte připravit si pleťovou masku.

Hodit se vám bude i fakt, že slupky z granátového jablka jsou užitečné i v prevenci lupů. Stačí prášek smíchat s vlasovým olejem a poté tuto směs vetřít do pokožky hlavy i vlasů – od kořínků po konečky. Nechte působit aspoň 30 minut a následně smyjte šamponem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.887113/full





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat