Prostreno.cz

Snídaně bohatá na vlákninu je to pravé pro střeva

Vlákninu nezbytně potřebujeme, ale pořád nám zoufale schází. Jaké denní množství je ideální a proč se o něj začít starat už po ránu?

Nějakým nešťastným nedopatřením se vám porouchal trávicí systém? Možná za to může užívání některých léků a nepřítel zvaný stres, možná je příčinou spíše špatná životospráva, nedostatek spánku či sedavý způsob života. Situace se ale dá snadno napravit. Pomůže vydatná snídaně bohatá na vlákninu!

Složka potravy, která nám schází

Denní doporučená dávka vlákniny je podle lékařských norem 25 až 30 gramů. Každodenní realita je ale taková, že zkonzumujeme s bídou polovinu, což je dáno tím, že dáváme přednost výrobkům z bílé mouky i potravinám živočišného původu a naopak příliš nedbáme na příjem zeleniny, luštěnin a celozrnných produktů. Vláknina spolu s bílkovinami prodlužuje pocity sytosti, stimuluje pravidelné pohyby střev a předchází zácpě, díky čemuž trávení udržuje ve špičkové formě. Výhod má ale ještě víc, protože souvisí s imunitou, detoxikací organismu, hladinou energie, normalizací krevního tlaku a kupodivu také dobrou náladou. Podle amerických vědců z Fakulty veřejného zdraví Harvardské univerzity dokonce výrazně snižuje riziko diabetu a předčasného úmrtí.

Ranní start prospěšným směrem

Registrovaná nutriční poradkyně, profesorka gastroenterologie na irské vysoké škole Trinity College a autorka knih o zdravém stravování Barbara Ryan se domnívá, že jakýkoli potravinový zdroj vlákniny se dá považovat za superpotravinu. A pokud si ho dopřejeme bezprostředně po probuzení, je to dobrý krok ke splnění denní dávky a navíc i k opravě porouchaného trávení. Chcete vlákninovou snídaňovou inspiraci? Tady je.

Recept, co chutná i léčí

Smíchejte dva šálky ovesných vloček, půl čajové lžičky mleté skořice, trochu nakrájených mandlí či jiných ořechů, dvě polévkové lžíce lněných semínek a 100 ml mléka nebo jogurtu. Nemusíte se bát ani přídavku sušeného kokosu, borůvek a rozinek. Tahle ranní paráda udělá dobře vám i vašim střevům!

Zdroj: www.wellandgood.com, www.mayoclinic.org





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat