Prostreno.cz

Celozrnné pečivo vhodné ke koupi

Je pečivo nezdravé a tloustne se po něm?

Při snaze konzumovat zdravější potraviny nebo hubnout, lze velmi snadno nabýt dojmu, že všechno pečivo je zlo, a to vyrobené z bílé mouky je snad úplně nejhorší. Je tomu ale skutečně tak? Když vyřadíme pečivo z jídelníčku, nebo dokonce samotné sacharidy, může se sice stát, že začneme hubnout, ale otázkou zůstává, jak dlouho nám výsledek vydrží. Mnohem lepší je najít pečivo, které bude bohaté na vlákninu a minerální látky, a konzumovat jej v rozumném množství. To může v praxi znamenat to, že pečivo není zakázané, ale u každého jídla denně se objevovat také nemusí. Vaše sportovní výsledky vám to nezkazí a zároveň budete spokojení, že jíte něco, co máte rádi. 

Druhy kvalitního pečiva

V hovorové mluvě se můžeme setkat s tím, že každé tmavší pečivo je celozrnné. Není tomu ale tak a je potřeba jednotlivé druhy při výběru rozlišovat. Zdravějších variant pečiva existuje hned několik, a to například žitné, celozrnné, vícezrnné, žitnopšeničné, pšeničnožitné, kváskové či jiné speciální druhy jako luštěninové a sójové. Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky, žitné zase 90 % žitné mouky, vícezrnné alespoň z 5 % musí zastupovat něco jiného než pšeničná či žitná mouka a žitnopšeničné musí mít minimálně 50 % žitné a 10 % pšeničné mouky. U pšeničnožitného chleba jsou čísla naopak. Které pečivo tedy vybrat?

Za vaši pozornost určitě stojí kváskové pečivo, které je vyrobeno pomocí tradičního kvásku. Lépe se tráví a poskytuje tělu hodnotné živiny a vlákninu. Podobně je na tom i pečivo žitné a celozrnné. Celozrnné pečivo obsahuje také velké množství vlákniny, která je pro tělo velmi prospěšná.

Na co si dát při výběru pozor?

Při výběru pečiva je potřeba dbát na kvalitu surovin, ze kterých je vyrobeno. Je tedy potřeba pečlivě číst informace na obalu pečiva a sledovat, jestli je ve složení napsána celozrnná mouka. Klamavě může na člověka působit i tmavé pečivo, které je pouze zabarvené, aby působilo jako celozrnné. Pokud si nechcete s výběrem pečiva lámat hlavu, je možné se pustit i do domácího pečení z kvásku.

Nicméně platí, že z občasné konzumace i bílého pečiva nezačnete okamžitě dramaticky přibírat. Dokonce se může stát, že i ono kvalitnější pečivo má vyšší kalorickou hodnotu, než to klasické bílé. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že celozrnné pečivo dodává mnohem více živin, než to bílé. Je důležité si uvědomit, že hubnutí záleží hlavně na pravidelném kalorickém deficitu.

Zdroj: www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-333 , www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9140867/ 





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat