Prostreno.cz

Účinné domácí prostředky pro zdravé dásně a zuby

Kdo by nechtěl mít krásný, okouzlující úsměv? A ten není možné získat bez zdravých dásní a zubů. Dopřejte jim odpovídající péči a spolehněte se nejen na hřebíček!

Základní pravidlo říká, že byste měli každých šest měsíců navštívit zubaře a podstoupit preventivní prohlídku. Problém je však v tom, že zubních lékařů je málo, čekací doby jsou dlouhé, navíc jen hrstka lidí pečlivě věnuje čas a pozornost zdraví své ústní dutiny. Patříte mezi ty, kteří navštěvují zubaře jen v době krize? Tak tohle je pro vás povinná četba. Jisté přírodní poklady totiž patří k naprostým „ústním“ nezbytnostem!

Teplá slaná voda

Slaná voda je v mnoha ohledech užitečná při bolestech v krku, bodnutí hmyzem, vředech v ústech atd. Věděli jste ale, že se dá použít i jako ústní voda proti mikrobům, která zklidňuje záněty dásní a zlepšuje hojení ústních vředů (1)?

Dobře promíchejte 1 lžičku. soli a v šálku teplé vody. Vyplachujte si ústa touto teplou solnou směsí po dobu 30 sekund. Oplach vyplivněte – pamatujte, že ho nesmíte spolknout. Tento proces opakujte dvakrát až třikrát denně.

Listy guavy

Listy guavy se již dlouhou dobu účinně používají pro ústní hygienu díky svým antibakteriálním a antimikrobiálním vlastnostem. Tyto vlastnosti mají pozitivní vliv na kontrolu plaku, úlevu od bolesti i snížení zánětu dásní (2).

Rozemelte pět až šest listů guavy a vložte je do 1 šálku vroucí vody. Roztok vařte 15 minut, poté jej nechte vychladnout a přidejte trochu soli. Roztok používejte jako ústní vodu. Kloktejte ho po dobu 30 sekund, a nakonec vyplivněte. Opakujte dvakrát až třikrát denně.

Aplikace hřebíčku

Hřebíček je snadno dostupný v každé domácnosti. Pomáhá při kašli nebo nachlazení, zmírňuje bolesti hlavy a může být nápomocný při kontrole hladiny cukru v krvi. Kromě toho se používá i pro ústní hygienu, jelikož má vlastnosti zmírňující bolest. Některé studie poukazují na jeho schopnost předcházet tvorbě plaku a snižovat zánět (3). Jednoduše hřebíček převalujte v ústech, po zhruba 30 vteřinách jej vyplivněte a následně ústa vypláchněte vodou. Opakujte každý den, ideálně ráno a večer.

Spolu s výše uvedenými domácími prostředky pro lepší zdraví ústní dutiny musíte dodržovat několik jednoduchých věcí. Čistěte si zuby dvakrát denně alespoň dvě minuty. Nejméně jednou denně použijte zubní nit. Hygienu dokončete aplikací ústní vody ‒ jednou až dvakrát denně, nejlépe po jídle.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4956236/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24223039/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095623/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat