Prostreno.cz

Cukru ve stravě se téměř nelze vyhnout

V průměru zkonzumujeme až dvě kila cukru za měsíc! A většinou je to skrytý cukr v hotových jídlech a dalších zpracovaných potravinách. Může to být ještě zdravé?

Cukr je všude. Vyskytuje se skrytě v potravinách a slazených nápojích. Jeho pověst je špatná, ale není „zlý“ ze své podstaty – jen jeho množství a fakt, že se mu téměř nelze vyhnout.

Řepný cukr, třtinový cukr a surový třtinový cukr

Nejrozšířenější cukr u nás, „řepný cukr“, pochází z cukrové řepy a skládá se ze 100% sacharózy. Třtinový cukr je také 100% sacharóza a od řepného se liší pouze tím, že se vyrábí z tropické cukrové třtiny namísto místní cukrové řepy.

K získání cukru z řepy nebo třtiny je třeba podniknout mnoho průmyslově složitých kroků. Nejprve se řepa nebo cukrová třtina rozdrtí a odšťavní při teplotě alespoň 70 °C. Tato surová šťáva je následně ošetřena vápnem, kyselinou uhličitou a filtry, aby se odstranily nežádoucí látky, jako jsou bílkoviny nebo minerály.

100 g cukru obsahuje 400 kalorií a žádné vitaminy. Je mylná představa, že hnědý cukr je sám o sobě zdravější, protože samotná barva vám o kvalitě cukru nic neřekne. Cukr je často „zdravý“ opět jednoduše přidáním hnědého sirupu nebo melasy.

I když je pravda, že nerafinovaný cukr obsahuje více minerálních látek, jejich celkový obsah je menší než 1 %. Takže abyste získali zdravotní přínos z konzumace nerafinovaného cukru, museli byste ho sníst pár kilo. A to je opravdu všechno, jen ne zdravé!

Je cukr zdravý, nebo nezdravý?

Sladké krystaly jsou hlavním viníkem zubního kazu. Pro zuby je tedy sacharóza smrtelným nepřítelem číslo jedna.

Mnohým je jasné, že bílé krystaly jsou kalorickou bombou. Ale pokud nebudete konzumovat více kalorií cukru, než vydáte, nepřiberete. Problémem je zřídka sacharóza, kterou vědomě jíme nebo vmícháme do kávy, ale spíše skrytý cukr v jídle a skutečnost, že také mnoho nealkoholických nápojů obsahuje příliš mnoho cukru.

Výkyvy hladiny krevního cukru způsobené zvýšenou konzumací a obezitou zvyšují riziko následné cukrovky, i když přesné studie to nepotvrzují. I proto dnes mnoho spotřebitelů používá alternativy v podobě aspartamu, stévie nebo xylitolu. 

Je hnědý lepší než bílý?

Ano i ne. Hnědý cukr vypadá „přírodněji“ díky své barvě. Hnědá barva je ale jen předchůdce bílého cukru. Hnědý cukr má tolik kalorií jako bílý cukr a stejně tak škodí vašim zubům. Chuť je trochu karamelovější než ta bílá. Vzhledem k tomu, že obsahuje trochu více vody, nevydrží tak dlouho jako bílá verze. Není ale „zdravější“ – až na jednu výjimku.

U tzv. celého třtinového cukru, který je rovněž hnědý, se cukrová třtina jako užitková rostlina vylisuje, povaří na sirup a po vychladnutí mele. Neexistují žádné další kroky zpracování. Proto celý třtinový cukr stále obsahuje většinu minerálů šťávy z cukrové třtiny a údajně způsobuje ještě méně zubního kazu než rafinované krystaly. Stejný může být i tzv. surový třtinový cukr, protože tento výraz není chráněn – ale může to být i srovnatelně rafinovaná, lehčí verze, která však není tak vysoce rafinovaná jako bílý průmyslový cukr.

Celý třtinový cukr chutná docela dobře, ale vypadá skoro jako špína. Tento cukr je ve skutečnosti "lepší" než bílý.

Většina „hnědých cukrů“, které se v nás snaží navodit dojem zdraví, ale nejsou celé třtinové cukry. Museli byste ho také zkonzumovat hodně, abyste vstřebali nějaké minerály, které stojí za zmínku.

Cukr se skrývá všude

Když si pročtete seznamy ingrediencí, objevíte věci, které jste objevit nechtěli. Například ovocné jogurty jsou skutečné cukrové bomby, slušnou porci obsahují i ​​instantní kávy. A bez sladkého se neobejde ani klobása ze stánku. Důvodem je chuť. Bez velkého množství sladidel průmyslově vyráběné produkty většinou vůbec nechutnají dobře. 

Může být cukr návykový?

Rozhodně ano. Je to stimulant stejně jako alkohol nebo cigarety. Rozpoznat závislost na cukru je docela snadné: pokud často toužíte po něčem sladkém, když nemáte opravdu hlad, pokud ospravedlňujete konzumaci sladkých jídel jinými věcmi (například sladkou tyčinkou na bolest hlavy) a chcete-li další, i když už něco sladkého jíte – pak jste na tom pravděpodobně závislí.

Je problém i cukr z ovoce?

Ne. Normálně nejíme tolik ovoce, aby se cukr mohl stát problémem. Ale to platí pouze pro normální ovoce, jako jablka, hrušky a jahody. U smoothies nebo džusů, do kterých se přidává fruktóza, je tomu jinak. Průmyslová smoothies například často používají hroznovou šťávu nebo jablečnou šťávu ve velkém množství, aby byla sladké – a to už zdravé není.

Zdroj: www.utopia.de/ratgeber/zucker-fakten-kalorien-ungesund/, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat