Prostreno.cz

Proč jsou sáčky s chipsy poloprázdné

Koupíte si brambůrky, ale ouha, rázem zjišťujete, že v sáčku jich je nějak podezřele málo. Sice je to velké zklamání, ale své opodstatnění to má.

Začíná váš oblíbený televizní pořad, takže se hodláte pohodlně usadit na gauči a užít si každou minutu. Ale počkat, něco tomu chybí! Ano, ještě si stihnete dojít do kuchyně pro sáček chipsů, protože s nimi má relax před obrazovkou úplně jiný rozměr. Ovšem jakmile ho otevřete, máte po náladě – vždyť je poloprázdný! Vzhledem k tomu, že i tento sortiment výrazně podražil, je to vážně k naštvání. Snaží se vás snad jeho výrobce okrást?

I za vzduch se platí!

Nedávná studie uskutečněná britskou společností CDA Appliances, jejíž specializací je prodej stylových kuchyňských spotřebičů, poukázala na skutečnost, že v běžném sáčku běžných bramborových lupínků bývá až 72 procent volného prostoru. I bez větší matematické zdatnosti si asi každý spočítá, že toho za své peníze nedostane příliš. Ačkoli to vypadá jako podlý podvod na důvěřivé zákazníky, má to svůj důvod. Jste na něj zvědaví?

Tajemstvím je ochrana i delší trvanlivost

Autoři výše zmíněné studie upozorňují na to, že tento prázdný prostor není ve skutečnosti prázdný, ale funkční. Obsahuje totiž dusík, který prodlužuje nejen trvanlivost potravinového obsahu a předchází jeho zatuchnutí, ale má i tlumící efekt. Zjednodušeně řečeno ‒ zabraňuje tomu, aby se z brambůrek během převozu i manipulace nestala hromada malých drobků. Zajímavostí je, že reaguje na okolní teplotu, díky čemuž se obal lehce „nafukuje“ i smršťuje. Ještě pořád jste naštvaní za to, že vás dusík připravuje o značnou část lupínků? I tahle mince má dvě strany.

Mls, který rozhodně není zdravý

Tahle slaná dobrůtka možná potěší chuťové buňky, ovšem určitě ne zdraví. Její konzumace se spojuje s chronickými záněty, bolestivostí pohybového aparátu, mozkovou mlhou i zvýšeným rizikem rakoviny. Podle odborníků nahrává také otokům, arteriální hypertenzi a nadváze. Není to vlastně lepší, že jí v tom sáčku bývá menší množství?

Zdroje: www.nypost.com, www.cda.eu/blog/how-much-air-is-in-your-crisps-is-it-actually-necessary/, www.thrillist.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat